Umorjene študente so pokopali v četrtek. Foto: EPA
Umorjene študente so pokopali v četrtek. Foto: EPA
Craig Hicks
Hicksovi sosedje so o njem povedali, da je zmeraj iskal prepir. Foto: Reuters
ZDA
Na pogrebu ubitih študentov se je zbralo pet tisoč ljudi. Foto: AP

Med ameriškimi muslimani še vedno vlada ogorčenje nad umorom treh muslimanskih študentov, ki jih je v torek v njihovem stanovanju ustrelil 46-letni Craig Hicks. Svojci umorjenih študentov menijo, da je šlo za zločin iz sovraštva zaradi njihove vere, medtem ko je šlo po dosedanjih navedbah lokalne policije za prepir zaradi parkiranja pred stanovanjskim blokom.

Hicks je ubil 23-letnega Shaddyja Barakata, njegovo soprogo 21-letno Yusor Mohammad Abu Salha in njeno sestro 19-letno Razan Mohammad Abu Salha, ki je bila ravno takrat na obisku v njunem stanovanju.

Zvezna policija FBI je sprožila preiskavo in bo skušala ugotoviti, ali je šlo res za pokol zaradi vere. Hicks bo vseeno najverjetneje obsojen na smrt po zakonu države Severne Karoline in kar koli mu bo za morebiten zločin iz sovraštva naprtila še zvezna vlada, ne bo slabše.

Družinski člani ustreljenih vseeno zahtevajo, naj se zadeva razišče tudi s tega vidika. Oče ustreljene študentke in njene sestre Mohammad Yousif Abu Salha je povedal, da ameriški mediji 24 ur na dan in sedem dni na teden vrtijo novice o zločinih muslimanov, ko pa pobijajo muslimane, so večinoma tiho.

"Terorizem ni omejen na vero"
Pravni direktor Ameriško-arabskega inštituta proti diskriminaciji (ADC) Abed Ayoub je šel še dlje in poleg medijev za naraščanje sovraštva do muslimanov ter Arabcev obtožil ameriško filmsko industrijo, ameriško vlado in desničarske politične komentatorje.

Na vprašanje, ali bi bila reakcija drugačna, če žrtve pokola ne bi bile muslimani, je za britanski časopis The Independent dejal, da bi bilo pokrivanje dogodka popolnoma drugačno.

"Ta država se mora zavedati, da teroristična dejanja niso omejena na eno vero ali etnično pripadnost," je povedal in dodal, da morajo islamofobijo ustaviti, pri čemer pričakuje, da bodo večjo vlogo odigrali mediji in več pozornosti namenili vplivom zločinov iz sovraštva ter sovražnega govora.

Po njegovem mnenju je prelomnico v naraščanju protimuslimanskega razpoloženja pomenil nedavno izdani film Ameriški ostrostrelec. "Lahko, da ni neposredno povezano s filmom, a vseeno se na splošno smer, v katero gresta islamofobija in protiarabsko razpoloženje v tej državi, zrcali v besedah tistih, ki so si ogledali Ameriškega ostrostrelca," je dejal.

Obami izrekel sožalje
Ayoub je predsednika Baracka Obamo pozval, naj izreče sožalje družinam ubitih študentov in spremeni politiko vlade, ki na razprave o boju proti nasilnemu ekstremizmu vabi samo muslimane.

"Obstajajo pomembni posamezniki, ki bi lahko umirili islamofobsko retoriko. Na skrajni desnici imate posameznike, ki širijo, da je islam zlobna vera in da so muslimani ter Arabci zlobni ljudje," je poudaril in dodal, da ima vsakdo pravico do svojega mnenja, vendar ne na račun napadov na neko skupnost.

Obama se je v petek odzval na pokol v Severni Karolini in dejal, da nihče v ZDA ne bi smel nikoli biti napaden zaradi tega kar je, kakšen je njegov videz, ali h kateremu bogu moli. "Na pogrebu teh mladih Američanov smo lahko videli, da smo vsi ena ameriška družina," je sporočil Obama in izrazil sožalje sorodnikom žrtev.