46-letni belopolti ateist Craig Stephen Hicks je v študentskem naselju v torek ponoči s strelom v glavo ubil tri muslimanske študente. Foto: AP
46-letni belopolti ateist Craig Stephen Hicks je v študentskem naselju v torek ponoči s strelom v glavo ubil tri muslimanske študente. Foto: AP

Morilec je že v priporu in obtožen je treh umorov najvišje, prve stopnje. Policija je razkrila ime napadalca - Craig Stephen Hicks, čigar motiv je bil, sodeč po zapisih na Facebooku, sovraštvo do islama in muslimanov.

Hicksove žrtve so bili 23-letni Deah Shaddy Barakat, njegova 21-letna žena Yusor Mohammad in njena 19-letna sestra Razan Mohammad Abu Salha. Zakonca sta se poročila prejšnji mesec, trojica pa je živela skupaj. Barakat je bil po rodu Sirijec iz Idliba, sestri pa Palestinki.

V zapisih grozil in napadal muslimansko vero
Krvavo dejanje je storilec zagrešil že v torek, blizu študentskega kompleksa priznane univerze Severne Karoline, nato pa se je v sredo sam predal policiji. Mediji so hitro našli Hicksove spletne zapise, v katerih je grozil in napovedoval maščevanje muslimanom.

V enem izmed zapisov na Facebooku je Hicks, ki se razglaša za ateista, napisal: "Ko pride do žalitev, to je začela vaša vera, ne jaz. Če bi vaša vera držala gobec, bi ga tudi sam."

Policija: "Mogoče kriv sosedski spor za parkirno mesto"
Hicksu tako grozi obtožnica za zločin iz sovraštva, potencialno tudi terorizma. Policija v Chapel Hillu je po objavi tovrstnih podrobnosti naknadno sporočila, da je bil morebiten motiv za napad medsosedski spor zaradi parkirnega prostora. Vse tri žrtve so bile ustreljene v glavo.