Alepu grozi
Alepu grozi "popolno uničenje", svari odposlanec ZN-a de Mistura. Foto: Reuters
Pokopališče v Alepu
Če se bodo takšni napadi nadaljevali, bo umrlo na tisoče civilistov, opozarja de Mistura. Na fotografiji pokopališče v uporniškem delu Alepa. Foto: Reuters

Vladne enote oblegajo del mesta, kjer živi 275.000 ljudi. V dveh mesecih ali dveh mesecih in pol bi bil lahko vzhod mesta popolnoma uničen, če se bodo takšni napadi nadaljevali, je dejal de Mistura v Ženevi. "Umrlo bi lahko na tisoče sirskih civilistov, ne teroristov, številni bi bili ranjeni."

Dejal je še, da ZN ni pripravljen "biti pasiven" in dopustiti novega genocida, kot sta bila tista v Ruandi in Srebrenici.

Rusija in sirska vlada pravita, da njune sile napadajo džihadistično skupino Fronta Fatah al Šam, ki je bila do julija, ko se je formalno ločila od teroristične skupine Al Kaida, znana kot Fronta al Nusra.

De Mistura pripravljen spremljati džihadiste
De Mistura je dejal, da je med 8.000 borci v vzhodnem Alepu okoli 900 pripadnikov omenjene skupine. Džihadistom je sporočil, da jih je pripravljen osebno spremljati na njihovi poti iz mesta, če bi se za to odločili, "v dostojanstvu in z orožjem". Vprašal jih je še, ali želijo odločiti o usodi 275.000 ljudi.

Sirsko vlado in Rusijo je opozoril, da jima bo zgodovina sodila, če bosta izkoristili prisotnost džihadistov v Alepu morebiti kot "alibi za uničenje celotnega mesta".

Francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault, ki bo v petek odpotoval v Washington, kjer bo poskušal dobiti podporo francoskemu predlogu resolucije Združenih narodov za razglasitev prekinitve ognja v Alepu, je na obisku v Moskvi. Po srečanju z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom je dejal, da ni opravičila za bombardiranje mesta.

Čeprav je Rusija sprva nakazala, da ne podpira predloga, je Lavrov povedal, da se je Moskva "pripravljena ukvarjati s tem besedilom", če ni v neskladju z ameriško-ruskim dogovorom o premirju ali drugimi resolucijami ZN-a, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblegani del Alepa je tarča hudega bombardiranja vse od končanja prekinitve ognja, ki so ga dosegle ZDA in Rusija prejšnji mesec. ZDA so medtem tudi prekinile pogovore z Rusijo glede Sirije. Kot je dejal de Mistura, je v mestu najmanj 200 ranjenih civilistov, ki jih je treba evakuirati iz mesta, da se rešijo njihova življenja. V zadnjih dveh tednih je bilo v Alepu ubitih najmanj 376 ljudi, 1.266 pa ranjenih, je dejal svetovalec ZN-a za humanitarne zadeve Jan Egeland. Po njegovih besedah sirska vlada ni dala nikakršnega dovoljenja za konvoje s humanitarno pomočjo kjer koli po državi v oktobru.

Zmanjšanje napadov
Medtem sta sirska in ruska vojska po več kot dveh tednih silovitega bombardiranja začasno ustavili napade na Alep. Kot poroča Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji, je bilo današnje jutro v mestu mirno.

Sirska vojska je v sredo zvečer sporočila, da bo zmanjšala letalske napade na Alep, da bi lahko civilisti odšli iz vzhodnega dela mesta, ki je pod nadzorom upornikov. Po navedbah ZN-a prisotnost sirske vojske ob vhodu in izhodu iz vzhodnega predela mesta prebivalce odvrača od tega, da bi mesto zapustili, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Sirska vojska medtem napreduje proti središču mesta. Sirski observatorij je sporočil, da sile, zveste režimu, zdaj nadzorujejo polovico okrožja Bustan al Baša, ki je blizu središča Alepa. Po navedbah observatorija gre za najpomembnejše napredovanje režimskih sil v tem mestu od leta 2013.