V Združenih narodih opozarjajo, da so razmere v Alepu najhujša humanitarna katastrofa v Siriji. Foto: EPA
V Združenih narodih opozarjajo, da so razmere v Alepu najhujša humanitarna katastrofa v Siriji. Foto: EPA

Po ocenah tako najmanj 600 ranjencev ne more dobiti zdravstvene oskrbe zaradi pomanjkanja osebja in medicinskega materiala. V vzhodnem Alepu je ujetih 250 tisoč ljudi, med njimi pa je le okoli 35 zdravnikov. Medicinske zaloge pa so skorajda izčrpane.

Merkel in Erdogan: Posebna odgovornost Rusije

Nemška kanclerka Angela Merkel in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan ocenjujeta, da ima Rusija posebno odgovornost za razmere v Siriji. "Zadnja ofenziva sirskega režima na Alep ob podpori Rusije je še povečala trpljenje civilnega prebivalstva," sta po informacijah iz Berlina v telefonskem pogovoru opozorila Merkel in Erdogan. Strinjala sta se, da je prekinitev spopadov nujnejša kot kadar koli prej. Rusija je medtem sporočila, da bo nadaljevala letalske napade v Siriji.

Ramzi opozarja tudi, da v Alepu primanjkuje hrane, ki je je dovolj le za okoli 70 tisoč ljudi. Združeni narodi so pripravljeni na dostavo humanitarne pomoči, ko bodo za to vzpostavljeni pogoji.

Alep: Najhujša humanitarna katastrofa
Generalni podsekretar ZN-a za humanitarne zadeve Stephen O'Brien je medtem v Varnostnem svetu ZN-a v New Yorku opozoril, da so razmere v Alepu največja humanitarna katastrofa, ki so ji bili do zdaj priča med petletno državljansko vojno v Siriji. Izpostavil je, da je zdravstveni sistem v obleganem delu mesta pred popolnim propadom in da so otroci najranljivejši.

Sirske vladne sile so po propadu ameriško-ruske prekinitve spopadov pred tednom dni sprožile novo ofenzivo na vzhodni del Alepa, ki je tako priča najsilovitejšemu obstreljevanju iz zraka od začetka državljanske vojne. Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo v napadih do zdaj ubitih najmanj 170 ljudi, večinoma civilistov.