Brahimi je že pred koncem pogajanj izrazil nezadovoljstvo nad počasnim procesom. Ta se je zdaj končal brez uspeha. Foto: EPA
Brahimi je že pred koncem pogajanj izrazil nezadovoljstvo nad počasnim procesom. Ta se je zdaj končal brez uspeha. Foto: EPA
Medtem ko se pogajalci v Ženevi niso mogli dogovoriti, se uničevanje Sirije nadaljuje. Foto: EPA

Brahimi je imel z obema stranema še zadnje pogovore v zadnjem poskusu, da pogajanja opozicije in vlade premakne z mrtve točke, ki pa niso obrodila sadov. Kot je dejal, je bila glavna ovira nasprotovanje vlade, da se pogovarja o prehodni vladi, poroča BBC. Prehodno oblast, ki bi prekinila spopade in državo popeljala do volitev, je namreč zahtevala opozicija, vlada pa je želela govoriti predvsem o boju proti terorizmu, ki ga očitajo upornikom. Opazovalci sicer menijo, da je bil namen zadnjih srečanj, ki so trajala le 27 minut, zgolj dajati vtis, da drugi krog vendarle ni bil popoln polom.

Brahimi je po koncu procesa v Ženevi dejal, da se morata obe strani vrniti po konzultacije in premisliti, ali želita, da se proces nadaljuje ali ne. Novi datum za naslednja pogajanja ni predviden, je dodal Brahimi.

"Tretji krog brez pogovorov o tranziciji bi bil izguba časa," je v Ženevi poudaril tiskovni predstavnik opozicije Luaj Safi.

V vojni je umrlo več kot 140.000 ljudi
Prvi mož Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) Peter Maurer je medtem opozoril, da evakuacijo civilistov iz več kot leto in pol obleganega Homsa spremlja kaos. Strani, vpleteni v spopad, je pozval, naj spoštujeta vsaj osnovna načela humanitarnega prava. Število žrtev skoraj triletne vojne je preseglo število 140.000. "Zaskrbljen sem ob pogojih, v katerih so potekale evakuacije, in ob številu ljudi, ki ostajajo ujeti in brez pomoči med frontnimi linijami po vsej Siriji," je v danes objavljeni izjavi zapisal Maurer.

Humanitarno operacijo v Homsu, ki jo je pretekli teden ob podpori Združenih narodov vodil sirski Rdeči polmesec, sicer hvalijo kot velik uspeh. Z območij, ki so pod nadzorom upornikov in jih že 600 dni skupaj oblegajo sirske režimske sile, so evakuirali 1.400 civilistov, tistim, ki ostajajo ujeti, pa so dostavili vsaj nekaj pomoči.

Obama napovedal pritisk na Al Asada
Ameriški predsednik Barack Obama je še pred propadom mirovnih pogajanj v Švici napovedal okrepitev pritiska na režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Po srečanju z jordanskim kraljem Abdulahom II. v Palm Springsu v ZDA je namreč Obama dejal, da sta skupaj ugotovila, da ne morejo zgolj reševati simptomov sirske krize, ampak se je treba lotiti temeljnega vprašanja, torej Al Asadovega režima, ki ne dela za blaginjo svojih ljudi.

"Potrebovali bomo politično tranzicijo na območju. Ne pričakujemo, da bomo to vprašanje rešili v kratkem času, prvi koraki pa bodo usmerjeni predvsem v reševanje humanitarne krize," je dejal Obama. "A obstajajo vmesni koraki, ki jih lahko naredimo, da povečamo pritisk na Al Asadov režim. Še naprej bomo tudi sodelovali z vsemi stranmi, da dosežemo napredek pri diplomatski rešitvi," je še dodal Obama, ki pa ni razkril, kaj bi ti koraki lahko zajemali.

Na srečanju z Abdulahom II. so bili v ospredju pozornosti predvsem sirski begunci, ki so zbežali v sosednjo Jordanijo. Obama je kralju obljubil finančno pomoč pri oskrbi teh beguncev, katerih število je naraslo že na 600.000.

London in Pariz za neuspeh krivita Al Asada
Obžalovanje nad razvojem dogodkov v Ženevi sta izrazili tudi Velika Britanija in Francija, krivdo za neuspešna pogajanja pa pripisali Al Asadu. Britanski zunanji minister William Hague je za neuspeh okrivil izključno Al Asadov režim. Nezmožnost dogovora o tem, kakšna sploh naj bo agenda prihodnjih pogovorov o rešitvi sirske krize, je po njegovem mnenju resen korak nazaj. A kot je poudaril, "to ne more biti konec poti", zato Brahimi preprosto mora nadaljevati svoja prizadevanja.

Tudi Francija je za neuspeh pogovorov okrivila sirsko vlado. "Za to krivim odnos sirskega režima, ki je zaviral kakršen koli napredek pri oblikovanju prehodne vlade in v tem času še stopnjeval nasilje nad civilisti," je francoski minister Laurent Fabius zapisal v sporočilu.