Odstavljeni ukrajinski premier Viktor Janukovič, ki je po državnem udaru februarja pobegnil v Rusijo, a se ima še vedno za ukrajinskega predsednika. Ukrajince je pozval, naj se ne pustijo
Odstavljeni ukrajinski premier Viktor Janukovič, ki je po državnem udaru februarja pobegnil v Rusijo, a se ima še vedno za ukrajinskega predsednika. Ukrajince je pozval, naj se ne pustijo "izkoristiti samooklicanim" in "zahtevajte referendum o statusu vsake posamezne regije v Ukrajini". Foto: MMC RTV SLO/EPA
Julija Timošenko in Vitalij Kličko
Nekdanja ukrajinska premierka Julija Timošenko je po izpustitvi iz zapora trdila, da ne bo kandidirala na predčasnih predsedniških volitvah, a se je nato premislila. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Petro Porošenko in Vitalij Kličko
Petro Porošenko (desno) je edini znani ukrajinski tajkun, ki se je pridružil protestom v Kijevu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Nekdanji boksarski prvak Vitalij Kličko je v Kijevu potrdil, da ne bo kandidiral na prihajajočih predčasnih predsedniških volitvah, ki bodo 25. maja, in podprl proevropskega "čokoladnega barona" Petra Porošenka.

"Predlagati moramo enega kandidata, ki bo predstavljal demokratične sile. Ta kandidat pa mora uživati kar največjo podporo javnosti. Po mojem mnenju je trenutno to Petro Porošenko," je dejal na kongresu svoje stranke stranke Udar in pozval vse opozicijske sile, naj podprejo Porošenka.
Dva meseca pred volitvami ima glede na javnomnenjske raziskave precejšnjo prednost pred nekdanjo ukrajinsko premierko Julijo Timošenko, saj bi ga podprla četrtina volivcev.
Kličko bo kandidiral za župana Kijeva
Kličko pa je napovedal, da se bo 25. maja na volitvah potegoval za položaj župana ukrajinske prestolnice: "Kijev želim spremeniti v pravo evropsko mesto," je dejal nekdanji boksarski prvak, ki se zavzema za tesnejše vezi med Ukrajino in Evropsko unijo.

Kličko, ki je bil en od glavnih voditeljev brutalnih uličnih protestov, ki so z oblasti odnesli proruskega predsednika Viktorja Janukoviča, je veljal za morebitnega Janukovičevega naslednika, a ga najnovejše javnomnenjske raziskave uvrščajo na drugo mesto za Porošenkom z devetimi odstotki glasov.

Čokoladni baron ima pod palcem 1,4 milijarde evrov
Petro Porošenko je lastnik slaščičarskega velikana Rošen, zaradi česar se ga je prijel vzdevek 'čokoladni baron'. Nekdanji minister za gospodarstvo ima pod palcem 1,4 milijarde evrov in spada med deset najbogatejših Ukrajincev. Tako kot številni drugi oligarhi je obogatel po razpadu Sovjetske zveze v 90. letih prejšnjega stoletja.

Janukoviča izključili iz stranke
Člani Stranke regije so v soboto na kongresu iz svojih vrst izključili odstavljenega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, kot tudi nekdanjega premierja Nikolaja Azarova in njegovega namestnika Sergeja Arbuzova.

Na kongresu so izbrali tudi kandidata za predčasne predsedniške volitve. S 315 glasovi za in 12 proti so podprli guvernerja regije Harkov Mihaila Dobkina.