Baščaršija je eden izmed najbolj znanih delov Sarajeva. Foto: EPA
Baščaršija je eden izmed najbolj znanih delov Sarajeva. Foto: EPA

Iz kavarne se je ogenj hitro razširil in zgodovinski del prestolnice Bosne in Hercegovine je prekril gost dim. Policija je evakuirala širše območje Baščaršije, zgodovinskega in kulturnega središča Sarajeva. Na Baščaršijo je prepovedala vstop zaradi nevarnosti eksplozije plinskih bomb.

V gašenju je sodelovalo 64 gasilcev s 13 gasilskimi vozili, ki so za ukrotitev ognjenih zubljev potrebovali 25 minut. Pod enim izmed gasilcev se je med gašenjem vdrla streha, a pri tem ni bil poškodovan.

Požar v priljubljeni kavarni Damask je po neuradnih podatkih izbruhnil med gradnjo letnega vrta, ko so tam delali varilci, po drugi različici pa naj bi bila za požar kriva napaka na električni napeljavi. Nekateri mediji poročajo tudi, da je požar zanetila žerjavica.

Požar se je hitro širil, saj so v tem delu mesta poslopja povezana med seboj, veliko pa je tudi lesenih delov stavb. Čeprav so gasilci prišli zelo hitro, je požar že zajel šest poslopij.

Kavarna Damask, kjer lahko obiskovalci kadijo vodne pipe, je bila v požaru povsem uničena, na preostalih poslopjih pa so uničene strehe.