Mladić naj bi se skrival v Srbiji, pri begu pa naj bi mu pomagala dobro organizirana mreža njegovih najzvestejših privržencev. Foto: EPA
Mladić naj bi se skrival v Srbiji, pri begu pa naj bi mu pomagala dobro organizirana mreža njegovih najzvestejših privržencev. Foto: EPA
Radovan Karadžić in Ratko Mladić
Medtem ko je politični vodja bosanskih Srbov Radovan Karadžić že v haaškem priporu, je Mladićeva celica še prazna. Foto: EPA

Rasim Ljajić je zatrdil, da oblasti delajo vse za prijetje nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov, ki ga haaško sodišče išče zaradi obtožb o zločinih med vojno v BiH-u. Kljub velikim prizadevanjem, da bi ga po več kot desetletju na begu prijeli , pa oblasti za zdaj nimajo sledi, ki bi jih pripeljale do najbolj iskanega haaškega obtoženca.

Pred kratkim so srbske varnostne sile Mladića in tiste, ki mu pomagajo pri begu, iskale v tovarni v Valjevu na zahodu države, a policijska akcija ni obrodila sadov. Ljajić je za srbski časopis Večernje novosti dejal, da bodo take akcije nadaljevali tudi naslednje dni in tedne in jih ne bodo prekinili, dokler ne pridejo do Mladića.

Nizozemska ostaja trn v peti
Ljajić je prepričan, da bo glavni haaški tožilec Serge Brammertz Varnostnemu svetu ZN-a predstavil "skrajno objektivno poročilo" o sodelovanju Beograda s Haagom, saj se je po njegovih besedah sam prepričal o resnosti akcij, ki jih izvajajo srbske oblasti.

Srbijo pri njenem približevanju Evropski uniji še vedno zavira Nizozemska, ki sicer ne vztraja več pri pozitivnem poročilu haaškega tožilca, ampak pri polnem sodelovanju Srbije s haaškim sodiščem, kar pomeni le eno - Mladića v Haagu.

"Obstajata samo dva načina, da Srbija nadaljuje evropsko pot - ali da Nizozemska spremeni svoje stališče, kar je manj verjetno, ali pa da najdemo in izročimo Mladića," je dejal Ljajić, ki še meni, da za Nizozemsko verjetno ne bi bilo dovolj prijetje in izročitev Gorana Hadžića, ki je poleg Mladića še edini haaški obtoženec na begu.

G. V.