Okužene melone s farme v Koloradu so prodajali v kar 26 zveznih državah ZDA. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mušič
Okužene melone s farme v Koloradu so prodajali v kar 26 zveznih državah ZDA. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mušič

Ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) iz Atlante je sporočil, da se preiskava o izbruhu okužb z bakterijo listerija v 26 ameriških zveznih državah nadaljuje in da so se melone na farmi v Koloradu najverjetneje okužile med pakiranjem. Okuženo sadje je umaknjeno iz prodaje in nevarnost naj bi minila.

Okužene melone s farme Jensen v Koloradu so odkrili 14. septembra in nemudoma prepovedali njihovo prodajo. Vendar pa se je najhujša okužba v zadnjih desetih letih v ZDA že razširila in do zdaj zahtevala 25 življenj. Izbruh je bil sicer omejen le na ZDA, saj melon niso izvažali. CDC meni, da je bakterija prišla v objekt za pakiranje s polja, vendar še ne ve zagotovo, kako.

Driska, bolečine in vročina
Listerija povzroči bolezen in tudi smrt večinoma pri starejših, nosečnicah in ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom. Zadnji izbruh je povzročil tudi en spontani splav. Okužba z bakterijo listerija povzroči drisko, bolečine v mišicah in vročino, podobno kot pri gripi. Zdravi se z antibiotiki.

Listerija je bolj smrtonosna bakterija od salmonele, ki je pred tremi leti nazadnje v ZDA zahtevala življenja devetih ljudi prek okuženih kikirikijev. Zadnji izbruh listerije v ZDA prek okuženih hrenovk in salam je leta 1998 zahteval 21 življenj, leta 1985 pa jih je zaradi z listerijo okuženega sira umrlo 52.