Ob prihodu v Damask je Mood vse strani pozval k prenehanju nasilja. Foto: EPA
Ob prihodu v Damask je Mood vse strani pozval k prenehanju nasilja. Foto: EPA

Trenutno je v Siriji 30 opazovalcev in njihovo število naj bi se povečalo na 300, toda general Mood je prepričan, da niti množica opazovalcev ne bo ustavila več kot 13-mesečnega nasilja, ki se je začelo s protesti proti režimi predsednika Bašarja Al Asada.

"Deset neoboroženih opazovalcev, 30 neoboroženih opazovalcev, 300 neoboroženih opazovalcev, tudi tisoč opazovalcev ne more rešiti vseh težav," je povedal Mood ob prihodu v Damask.

Konec nasilja vodi do miru
Norveški general je prepričan, da je treba za uresničitev mirovnega načrta posebnega odposlanca ZN-a in Arabske lige Kofija Annana ustaviti vse oblike nasilja na obeh straneh.

"Najpomembnejši dejavnik so Sirci sami, pravice in hotenja sirskega ljudstva. Nato lahko imamo opazovalce na terenu - neoborožene, ki predstavljajo voljo mednarodne skupnosti, voljo ZN-a, da so tam. Nato imate politični dejavnik med državami na območju in na vrhu imamo diplomatski dejavnik," pojasnjuje Mood.

"Da bi dosegli pozitiven učinek, in to možnost imamo, morajo vsi ti dejavniki delovati skupaj," je norveški general razložil načrt za rešitev spopadov v nemirni državi, ki so do zdaj zahtevali že več kot 9.000 smrtnih žrtev.