Orban nagovarja svoje podpornike na oktobrskem zborovanju v Budimpešti. Foto: EPA
Orban nagovarja svoje podpornike na oktobrskem zborovanju v Budimpešti. Foto: EPA
Orban se je mudil v Ljubljani na vabilo slovenskega premierja Janeza Janše. Foto: BoBo

V parlamentu ima dvetretjinsko večino Orbanov konservativni Fidesz.

Po navedbah opozicije novi volilni zakon preprečuje številnim neodločenim volivcem, med katerimi je mnogo takih, ki so razočarani nad Orbanom, da bi se v zadnjem trenutku odločili glasovati proti vladi. Najspornejša točka zakona namreč navaja, da se morajo volivci prej, najpozneje dva tedna pred volitvami, vpisati na seznam volivcev. Predtem je bilo za glasovanje dovolj zgolj pokazati osebni dokument.

Volilna kampanja se po novem skrajša z 90 na 50 dni, stranke pa lahko vodijo kampanjo le prek javnih medijev, ne pa tudi na zasebnih televizijskih postajah.

Madžari, ki živijo v tujini, lahko glasujejo, predvideva novi zakon. Predvidevajo, da v tujini živi okoli 2,5 milijona Madžarov, od katerih jih ima pol milijona volilno pravico. Samo Madžari, ki živijo v tujini, se lahko vpišejo na volilni register pisno, medtem ko morajo to prebivalci Madžarske storiti pri notarju ali prek spleta, pri čemer je postopek bolj zapleten. Poleg tega medmrežje na Madžarskem zunaj urbanih območij ni preveč razvito.

"Ne svobodne ne pravične volitve"
"Prihodnje volitve ne bodo ne svobodne ne pravične. Na zadnjih volitvah je bila udeležba 75-odstotna. Volilo je okoli 6 milijonov Madžarov. Zdaj se nam obeta, da jih gre na volitve manj kot 4 milijone," meni nekdanji premier, socialist Ferenc Gyurcsany. Volilni zakon je bil spremenjen že pred tem, ko so število zastopnikov zmanjšali s 386 na 200 in ukinili drugi krog.

Opozicija trdi, da so začrtane tudi nove volilne enote v korist Fidesza, nekaj podobnega, kot se je pred leti dogajalo v Teksasu. Volitve 2014 bodo "zelo lahke za Fidesz, a zelo težke za opozicijo", je za AFP povedal Csaba Toth z inštituta Republikon. "Vlada se zaveda, da je s svojo gospodarsko politiko od leta 2010 razočarala mnoge in si zato skuša z institucionalnimi spremembami zagotoviti zmago s precej manjšim številom volivcev," dodaja Toth.

Po zadnji anketi 37 odstotkov Madžarov ne ve, za koga bodo volili aprila leta 2014. Svoj glas bi Fideszu oddalo 22 odstotkov volivcev, za novo gibanje Egyutt (Skupaj), na čelu katerega je nekdanji premier Gordon Bajnai, bi glasovalo 14 odstotkov. Socialisti MSZP bi prejeli 10 odstotkov, toliko pa bi zbrala tudi stranka skrajne desnice Jobbik.

Bajnai je sicer drugi najbolj priljubljen politik v državi, za madžarskim predsednikom Janosom Aderom, Orban pa je na devetem mestu.