Sirske sile so številna mesta zaprla za novinarje. Foto: EPA
Sirske sile so številna mesta zaprla za novinarje. Foto: EPA
Bašar al Asad
Iz sveta se vrstijo pozivi Al Asadu h korenitim reformam oz. k njegovemu odstopu z oblasti. Foto: EPA
V nemirih je bilo do zdaj ubitih že najmanj 1.650 civilistov. Foto: EPA
Turčija izgublja potrpljenje z Asadom

Predstavnik organizacije za človekove pravice SRCU je sporočil, da je vojska po vsej državi danes ubila najmanj 57 civilistov, številka pa naj bi se še dvignila, saj vsako uro dobivajo podatke o novih žrtvah.
V Deir al Zur naj bi ob močni podpori topništva vdrlo več kot 200 tankov, po mestu pa je slišati močne eksplozije. Po navedbah tujih tiskovnih agencij, ki se sklicujejo na navedbe sirskih aktivistov, je vojska že prevzela nadzor nad devetimi okrožji tega mesta na reki Evfrat. Napad na mesto so potrdili tudi lokalni koordinacijski odbori v Siriji, ki spremljajo proteste v državi že od začetka njihovega izbruha sredi marca.

"Boj vojske proti odpadnikom"
Sile sirskega samodržca Bašarja Al Asada naj bi krepile tudi sile okoli mesta Hama v srednjem delu države, ki velja za središče protirežimskega upora. Tanki naj bi se zbirali tudi okoli mesta Homs.

CNN, ki se ob tem sklicuje na sirsko organizacijo za človekove pravice, poroča, da je v bolnišnici v Hami umrlo osem novorojenčkov, potem ko so oblasti bolnišnici izklopile elektriko. Vseh osem novorojenčkov je bilo v inkubatorjih, ki jih poganja električni tok. Informacijo, ki je CNN neodvisno ni mogel potrditi, je organizacija dobila od nekega uslužbenca bolnišnice, ki je v soboto pobegnil iz mesta.

Al Asad je prek uradne tiskovne agencije Sana zatrdil, da so akcije sirske vojske njena "dolžnost države" v boju proti "odpadnikom". "Sirija je na poti v reforme," je zatrdil. "Da se soočimo z odpadniki, ki zapirajo ceste, mesta in terorizirajo prebivalce, je dolžnost države za obrambo varnosti in življenj civilistov," je Al Asad povedal po srečanju z libanonskim zunanjim ministrom Adnanom Mansurjem.

Ban obsodil nasilje
Napad na Deir al Zur naj bi izvedli le nekaj ur po tem, ko je generalni sekretar ZN Ban Ki Moon osebno v telefonskem klicu pozval Asada, naj takoj ustavi vojaške napade na protestnike. Ban je Asadu prenesel tudi jasno sporočilo Varnostnega sveta ZN-a, ki je obsodil nasilno zatrtje protestov v Siriji. Ban je z Al Asadom po telefon govoril šele po večdnevnih poskusih, so sporočili iz ZN-a.

Erdogan: Al Asada čaka usoda Mubaraka
Zaradi nasilja nad civilisti potrpljenja zmanjkuje tudi Turčiji. Turški premier Recep Tayyip Erdogan je Al Asada opozoril, da ga ob nadaljnjem ignoriranju teženj ljudstva po demokratičnih spremembah čaka žalostna usoda odstavljenega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka. Erdogan je napovedal, da bo v torek v Damask poslal turškega zunanjega ministra Ahmeta Davutogluja, ki bo Al Asadu pojasnil, da bo potrpljenje Turčije kmalu pošlo.

Že zaradi 900 kilometrov dolge meje med državama naj bi Turčija "slišala glasove (iz Sirije) in se ustrezno odzivala", je poudaril Erdogan, ki je turško mejo že odprl za sirske begunce, sirski opoziciji v izgnanstvu pa že večkrat dovolil sestanke v Turčiji. Erdogan Al Asada še vedno ne poziva k odstopu, a je temu že zelo blizu, saj ga je pozval, naj se vpraša, zakaj nad lastne ljudi pošilja "dež iz krogel" in koliko časa še misli ostati na oblasti, čeprav ga je ljudstvo odločno odslovilo.

Erdoganove besede odražajo tudi njegovo osebno razočaranje nad Al Asadom, s katerim sta v preteklih letih tesno sodelovala. V zadnjih mesecih je Al Asad namreč namerno preslišal vse pozive Turčije k izvedbi demokratičnih reform. Erdogan je odločno izjavil, da so politične spremembe neizogibne, kot kaže primer Mubaraka, ki se mora zaradi nasilnega nasprotovanja volji ljudstva pred sodiščem zagovarjati z bolniške postelje.

Papež poziva k molitvi za mir
Arabska liga je zaradi vse slabših razmer v Siriji izrazila "naraščajočo zaskrbljenost in žalost".

H končanju nasilja v Siriji in Libiji je pozval tudi papež Benedikt XVI. "Z globoko zaskrbljenostjo spremljam dramatične in vse bolj pogoste izbruhe nasilja v Siriji, ki so privedli do številnih žrtev in povzročili veliko trpljenja," je dejal v svojem tradicionalnem nedeljskem nagovoru vernikom iz poletne rezidence Castel Gandolfo. K čimprejšnjemu "povratku k mirnemu sobivanju" je pozval tako vladajoči režim kot prebivalce Sirije. Neposredno pa je nagovoril tudi katoliške vernike, naj "molijo, da bi prizadevanja za mir prevladala nad razdeljenostjo in sovraštvom".

Volitve še letos
Vojaška ofenziva se je začela še ne dan po obljubi sirskega zunanjega ministra Valida Al Mualema o "svobodnih in pravičnih" parlamentarnih volitvah v državi še letos, ki naj bi izpolnile pričakovanja ljudi. Al Asad je pred dnevi izdal tudi odlok o vzpostavitvi večstrankarskega sistema, ki dovoljuje delovanje političnih strank.

V državi je do zdaj lahko delovala le stranka Baas, ki je na oblasti od leta 1963. Zakon, ki omogoča ustanovitev političnih strank, je bil sprejet v okviru reform, s katerimi želi Al Asad utišati protestnike, ki že več mesecev zahtevajo njegov odstop.

Zadnje parlamentarne volitve so bile leta 2007, štiriletni mandat zdajšnjega sklica parlamenta pa se je iztekel aprila.

Turčija izgublja potrpljenje z Asadom