Italijanska policija je tako kot druge policije po Evropi po pariških napadih poostrila varnost v večjih mestih. Foto: EPA
Italijanska policija je tako kot druge policije po Evropi po pariških napadih poostrila varnost v večjih mestih. Foto: EPA
false
Belgijski pravosodni organi so v okviru teroristične preiskave izdali dve mednarodni tiralici, eno za Salaha Abdeslama (na fotografiji), drugo pa za njegovega domnevnega pomagača Mohameda Abrinija, ki so ga videli v družbi Abdeslama dva dni pred napadi v Parizu. Foto: false

janska policija je v pristanišču v Trstu zasegla skoraj 800 pušk, ki so bile iz Turčije namenjene v Belgijo. Carinska pravila niso bila kršena, a turški voznik ni imel potrebnih dovolj za prevoz 781 pušk vrste Winchester SXP.

Omenjene puške, ki lahko v polovici sekunde izstrelijo tri naboje, se običajno uporabljajo pri lovu na živali. Italijanska finančna policija, ki pogosto skrbi za varnost v pristaniščih, je sporočila, da so po terorističnih napadih v Parizu 13. novembra močno poostrili varnostne preglede. "Glede na kočljivo vrsto tovora, državo izvora in ciljno državo smo takoj pozorno preučili vso potrebno dokumentacijo," so sporočili Italijani.

Tovor je bil na turškem tovornjaku z nizozemskimi registrskimi tablicami. Zanj je bilo izdano carinsko dovoljenje, plačane so bile vse pristojbine, dovoljenja za prevoz, ki ga izda italijanska policija in omogoča sledljivost blaga, pa to orožje ni imelo. Vsaka puška je vredna najmanj 400 evrov.

Abdeslama iskali v Italiji
Italijanska policija pa je, potem ko je prejela obvestilo, da naj bi bil osumljenec za pariške napade Salah Abdesalam v bližnjem Pordenonu, izvedla obsežno protiteroristično akcijo. Policijo so poklicali prebivalci, ker se jim je neki moški zdel podoben Abdeslamu. Policija osumljenca v stanovanju, v katerem naj bi se skrival, ni našla, poroča TV Slovenija.

Uporabljeni dve jugoslovanski puški
Nemški Bild medtem piše, da so bile štiri avtomatske puške (dve kalašnikovki, dve zastavi M70 - ki je jugoslovanska različica sovjetske kalašnikovke), ki so bile uporabljene v terorističnih napadih v Parizu, kupljene v Nemčiji.

Bild ob tem navaja, da je policija 34-letnega preprodajalca aretirala v ponedeljek v mestu Magstadt na jugu Nemčije zaradi suma nezakonite trgovine z orožjem. Orožje naj bi pod vzdevkom DW Guns prodajal prek temnega oz. globokega spleta, dela medmrežja, ki ni dosegljiv po običajnih poteh. Po pisanju časnika je iz štirih sporočil v elektronski pošti na njegovem pametnem telefonu razvidno, da je "Arabcu v Parizu prodal štiri kalašnikovke", med racijo na njegovem domu pa je policija našla še 16 kosov orožja.

Obtožili šestega osumljenca
V Belgiji pa so v povezavi s terorističnimi napadi v Parizu obtožili šestega osumljenca. Prijeli so ga v četrtek v Bruslju in ga po zaslišanju obtožili terorističnih umorov in sodelovanja v dejavnostih teroristične organizacije, je sporočil belgijski tožilec. Drugih podrobnosti ni navedel. Pred njim so belgijske oblasti pet ljudi obtožile vpletenosti v teroristične dejavnosti in jih iz previdnosti pridržale. Eden med njima je Francoz Ali Oulkadi, ki je glavnega osumljenca za napade v Parizu Salaha Abdeslama peljal po Bruslju dan po napadih v Parizu. Njegov odvetnik trdi, da ga je peljal, ne da bi vedel, v kaj je bil vpleten.

Belgijski pravosodni organi so v okviru teroristične preiskave izdali tudi dve mednarodni tiralici, eno za Abdeslama, drugo pa za njegovega domnevnega pomagača Mohameda Abrinija, ki so ga videli v družbi Abdeslama dva dni pred napadi v Parizu.