Pahor se je vpisal tudi v zlato knjigo Bavarske. Foto: Twitter
Pahor se je vpisal tudi v zlato knjigo Bavarske. Foto: Twitter
Borut Pahor
Pred začetkom poslovne konference v Münchnu so bavarski organizatorji predsedniku Pahorju podarili dres nogometnega kluba Bayern. Foto: Twitter

To je izjavil v Münchnu, kjer se je srečal s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem. Oba sta se zavzela za še dodatno okrepitev že tako dobrih odnosov.

Pred Bavarsko dve deželi
Bavarska je z 1,6 milijarde evrov blagovne menjave v lanskem letu na tretjem mestu med nemškimi zveznimi deželami po Baden-Würtembergu in Severnem Porenju - Vestfaliji; s prvo je Slovenija lani realizirala za 2,3 milijarde evrov menjave, z drugo za 1,7 milijarde, skupno pa z Nemčijo za nekaj manj kot devet milijard evrov.

"Sodelovanje med Slovenijo in Bavarsko želiva še dodatno okrepiti in poglobiti. Moj cilj je, da spet postanemo številka ena," je glede tega dejal Seehofer. "Zelo vesel sem, da mi je pri ministrskem predsedniku uspelo vzbuditi zavist," pa se je odzval Pahor. "Dogovorila sva se, da bi bila ena izmed možnosti, da se okrepi vsestransko sodelovanje med Münchnom in Ljubljano, med Bavarsko in Slovenijo, 'bavarski dan' prihodnje leto," je dejal Pahor.

Seehofer bo Pahorju vrnil obisk
Ljubljana bo tudi zelena prestolnica Slovenije "in vse to sovpada s konceptom trajnostnega razvoja in željo po sodelovanju", je še dodal Pahor in napovedal organizacijo tako političnega srečanja, poslovne konference kot tudi kulturni dogodek.

Seehofer je napovedal tudi povratni obisk v Sloveniji. Pahor, ki se po Bavarski vozi s športnim hibridnim vozilom BMW i8, pa je že pred začetkom pogovorov Seehoferja povabil, da se morda v Ljubljano popelje s hibridnim Pipistrelovim letalom. Seehofer se je na to pobudo odzval z nezaupanjem, češ da "bi to lahko bilo nevarno". Po srečanju pa se je očitno opogumil in dopustil tudi to možnost.

Na obisk v Slovenijo je Pahor nato povabil tudi bavarske gospodarstvenike, ki so se udeležili skupne poslovne konference s predstavniki slovenskega gospodarstva.

"Slovenija je nova zgodba o uspehu"
Tako kot že v torek v Stuttgartu je tudi v Münchnu Pahor ponovil, da se po krizi "Slovenija vrača na evropski gospodarski prostor kot država, ki ima gospodarsko rast". Poudaril je, da se stopnja brezposelnosti zmanjšuje, država pa je stabilizirala javne finance brez tuje pomoči, kar se pozitivno odraža tudi v tako rekoč zanemarljivem pribitku na obrestne mere za obveznice.

"To so kratke ilustracije nove zgodbe o uspehu, ki se je začela v Sloveniji in katere del si želimo, da bi bila tudi Bavarska," je še dodal slovenski predsednik in bavarskim poslovnežem dejal, da "smo tudi zaradi geografske bližine naravni partnerji". "Kolikor se slovenskih oblasti tiče, bomo storili vse, kar je v naši moči, da bi se navzočnost Bavarske v Sloveniji in navzočnost Slovenije na Bavarskem še okrepila," je še dodal. Malo za šalo, malo zares pa je dodal še, da "imamo Slovenci in Bavarci skupno lastnost - zavist". "Oboji želimo biti najboljši," je dejal.