Pahor z zakoncema Obama. Foto: Official White House Photo by Lawrence Jackson
Pahor z zakoncema Obama. Foto: Official White House Photo by Lawrence Jackson
Borut Pahor
Pahor je v ponedeljek nagovoril udeležence vrha ZN-a o beguncih in prebežnikih. Foto: Reuters

Pahor je v New Yorku sodeloval na splošni razpravi svetovnih voditeljev ob začetku 71. zasedanja Generalne skupščine ZN-a.

Obisk je sklenil v sredo zvečer, ko je sprejel predstavnike Slovencev v New Yorku. Ob tej priložnosti je Logar župniku slovenske cerkve Sv. Cirila, frančiškanskemu patru Martinu Krizologu izročil posebno priznanje vlade ob 100. obletnici cerkve, ki jo bo praznovala 16. oktobra.

Z udeležbo jo bodo med drugim počastili newyorški kardinal Timothy Dolan, ljubljanski nadškof Stanislav Zore in provincial Marjan Čuden. Krizolog je v imenu cerkve podobno priznanje prejel tudi ob njeni 90. obletnici leta 2006 iz rok tedanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla.

Velika pričakovanja od Slovenije
Pahor se bo danes pred slovesom od New Yorka neformalno srečal še s predsedujočim predsedstvu Bosne in Hercegovine Bakirjem Izetbegovićem, s katerim bosta pogledala, kako naprej po pozitivni odločitvi EU-ja, da premakne proces pridruževanja Bosne in Hercegovine naprej, govorila pa bosta tudi o nedeljskem referendumu v Republiki srbski.

"Kot lahko vidite, skušam izkoristiti srečanja v New Yorku tudi za to, da upravičim velika pričakovanja, ki jih imata Evropa in širša mednarodna skupnost do Slovenije kot države, ki pozna regijo Zahodnega Balkana in se skuša uveljaviti kot država, ki se trudi za mir, blaginjo in spravo. Tukaj je ena taka niša, kjer lahko in moramo pomagati mednarodni skupnosti, da je lahko boljša in varnejša," je v izjavi za STA dejal Pahor.

Predsednik Slovenije je obisk New Yorka začel v ponedeljek z udeležbo na vrhu ZN-a o prebežnikih, kjer je sopredsedoval okrogli mizi o vzrokih za migracije.

V torek je imel govor na splošni razpravi 71. zasedanja Generalne skupščine ZN-a, v katerem je med drugim poudarjal izzive digitalne transformacije, vmes pa se je udeleževal sprejemov in dvostranskih srečanj, med katerimi sta v sredo izstopala srečanji s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom in iranskim kolegom Hasanom Rohanijem.

Pahor se je sestal tudi s predsedujočim generalne skupščine ZN-a Petrom Thomsonom, generalnim sekretarjem ZN-a Ban Ki Moonom ter ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, s katerim sta se dogovorila, da novembra pride na uradni obisk v Slovenijo.

Sestal se je tudi z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom, predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom in predsednikom Paname Juanom Carlosom Varelo.

Podpora Türku
Pahorja v New Yorku spremlja in ima tudi svoj program zunanji minister Karl Erjavec, ki ostaja v mestu do petka. Tam pa je tudi kandidat za naslednjega generalnega sekretarja ZN-a, nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk.

Pahor in Erjavec se trudita pomagati kandidaturi in predsednik države meni, da gre za odličnega kandidata. "Kolikor lahko, mi kot država in predstavniki države pri tem pomagamo, bomo storili vse, da se bo kandidatura čim bolj uspešno iztekla. Upamo, da z izvolitvijo. V vsakem primeru pa bi rad poudaril, da pomeni prezentacija enega verodostojnega kandidata iz Slovenije priložnost za našo promocijo," je slovenskim dopisnikom zagotovil Pahor.