Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 24 glasov Ocenite to novico!

Poudarki

  • "Suverenost držav ne pomeni dovoljenja za pobijanje lastnih državljanov"
Borut Pahor
Pahor je pozval k reformam, ki bodo izboljšale učinkovitost, preglednost in odgovornost Varnostnega sveta. Foto: EPA
       Uporaba kemičnega orožja ni le vojni zločin, ampak napad na našo skupno človečnost.       
 Borut Pahor
ZN
Pahor se po govoru v ZN-u vrača v domovino. Foto: EPA
       Današnji voditelji imajo edinstveno priložnost, možnost in odgovornost, da vplivajo na našo skupno prihodnost v prihodnjih desetletjih.       
 Borut Pahor
Sebastian Pinera in Borut Pahor
Pahor se je v New Yorku srečal z več voditelji, med njimi tudi s čilskim predsednikom Sebastianom Pinero. Foto: EPA

Pahor: Za orožje si izberimo vest in človečnost

Slovenski predsednik govoril o Siriji in reformi Varnostnega sveta
26. september 2013 ob 19:25,
zadnji poseg: 26. september 2013 ob 20:15
New York - MMC RTV SLO, STA

Slovenski predsednik Borut Pahor je v nastopu na Generalni skupščini ZN-a poudaril pomen svetovne organizacije, a opozoril tudi na nekatere napake in pomanjkljivosti.

"Verjamem, da mora ZN zdaj bolj kot kadar koli prej igrati veliko vlogo v mednarodnih odnosih," je dejal Pahor in poudaril, da živimo v času spreminjanja ravnotežja svetovne moči, kar se je doslej v zgodovini vedno končalo z globalnim konfliktom, Združeni narodi pa so bili ustanovljeni, da preprečijo takšne spopade v prihodnje.

Po mnenju Pahorja se vsi skupaj nismo veliko naučili iz dogodkov, ki so pred manj kot 20 leti pretresli človeško zavest, pri čemer je izpostavil Ruando, Srebrenico in Darfur. Čeprav je svet obljubil, da ne bo ponovitve, in je podprl odgovornost za zaščito pred množičnimi grozodejstvi, se danes spopada z novo tragedijo v Siriji.

"Uporaba kemičnega orožja ni le vojni zločin, ampak napad na našo skupno človečnost," je menil Pahor in se vprašal, ali bo spet potrebno vojaško posredovanje. Suverenost držav ne pomeni dovoljenja za pobijanje lastnih državljanov in ko države ne zmorejo zaščititi svojih ljudi, mora ukrepati mednarodna skupnost.

Poročilo inšpektorjev ZN-a, ki so raziskovali uporabo kemičnega orožja v Siriji 21. avgusta, je Pahor označil za "jasno, verodostojno in nepristransko". Ob tem je pozval k takojšnji uresničitvi dogovora med ZDA in Rusijo, ki ga mora Sirija nemudoma uresničiti ali pa sprejeti posledice. Pristop Sirije h konvenciji proti kemičnemu orožju je označil za pozitiven korak.

Za Pahorja je pomembno, da je diplomacija vprašanje vrnila v ZN in Varnostni svet, ki mora izpolniti svojo odgovornost in uporabiti vse ustrezne ukrepe za celovito obravnavo položaja v Siriji. Zavzel se je za politično rešitev krize in podprl pravočasni sklic mirovne konference v Ženevi.

"Vzdržite se veta v primeru genocida"
V nadaljevanju je okrcal Varnostni svet ZN-a, ki zaradi delitev ne ukrepa pravočasno, in pozval k reformam, ki bodo izboljšale učinkovitost, preglednost in odgovornost tega organa. Stalnim članicam je priporočil, naj se vzdržijo pravice do veta v primerih genocida, zločinov proti človečnosti in resnih kršitev mednarodnega humanitarnega prava.

Ob tem se je zavzel, da VS pošlje vprašanje Sirije pred Mednarodno kazensko sodišče (ICC), ki je bistveni steber mednarodnega prava in mogočno orodje za zagotavljanje odgovornosti in boja proti nekaznovanju za najbolj resne zločine.

Mednarodna skupnost se mora posvetiti vzrokom spopadov in preprečitvi izbruhov, sicer so posledice hude, kot je bilo to na Zahodnem Balkanu. "Povečanje zaupanja skozi politični dialog je pogoj za mirno sožitje in dolgoročno stabilnost. Zato sta Slovenija in Hrvaška sprožili proces Brdo kot forum za dialog na visoki ravni za utrditev odnosov in pomiritev med državami v regiji," je dejal Pahor.

Slovenski predsednik je spregovoril ob pričakovanju prihodnjega leta, ko bo 100. obletnica izbruha prve svetovne vojne, ki ji je sledila druga, za njo pa so prišla desetletja spopadov znotraj držav in genocidov.

"Ne smemo dovoliti, da se to ponovi v 21. stoletju. Za orožje si izberimo vest in človečnost. Vsak si zasluži življenje v dostojanstvu in miru, da se počuti varnega, da ima dostop do hrane in pitne vode, dostop do dostojne službe in ustreznega plačila. Nekaj tako očitnega se zdi daleč od realnosti in naša naloga je, da realnost približamo sanjam," je dejal Pahor.

"Današnji voditelji imajo edinstveno priložnost, možnost in odgovornost, da vplivajo na našo skupno prihodnost v prihodnjih desetletjih. Zato ne smemo pozabiti na uresničitev razvojnih ciljev Deklaracije tisočletja do leta 2015 in se dogovoriti o agendi po letu 2015," je dejal Pahor in pozval k uresničitvi vizije o zaščiti prihodnjih rodov pred vojnami.

Pahor je imel pred govorom na zadnji dan obiska New Yorka, kjer je opravil tudi več dvostranskih srečanj, predavanje na univerzi Columbia. Uradni del udeležbe na splošni razpravi pa danes končuje na srečanju s predsednikom 68. zasedanja Generalne skupščine Johnom Ashejem. V New Yorku do petka ostaja zunanji minister Karl Erjavec.

VIDEO
Pahor nagovoril udeležence Generalne skupščine
G. V.
Prijavi napako
Komentarji
Ivo Lola
# 26.09.2013 ob 19:32
Edino, kar zna, je nakladanje.
Belphegor
# 26.09.2013 ob 19:34
OZN sama sebi namen. Kot NATO.
:cool2:
# 26.09.2013 ob 19:43
@ Ramus,

lepa misel. Ko bi le imela vsaj en delček toliko resnice v sebi, kot tale:

"Tisti, ki svoje meče pretalijo v pluge, bodo morali orati za tiste, ki tega ne storijo." ~ Thomas Jefferson

Orožje je, žal, sveta vladar.
Belphegor
# 26.09.2013 ob 19:32
Pahor, hlapec! Ne znaš slovensko?? Tam imajo prevajalce.
vidia
# 26.09.2013 ob 20:06
Še eden tistih, ki v Siriji podpirajo Al Kaido, horde klavcev, kanibalov in posiljevalcev. Lepega predsednika imamo.
kvihta
# 26.09.2013 ob 19:59
Zio-hlapček, a te je v N.Y. sploh kdo opazil?
danrr
# 26.09.2013 ob 19:36
Kakšno kemično orožje,pri nas bi
bile zadosti vile,kose,cepci...........
ZeK
# 26.09.2013 ob 21:19
sramota, klovn....
heureka
# 26.09.2013 ob 20:27
Zato da se je lahko fotal z Obamo, je moral pac placati svoj racun,kar je se kako razvidno z njegovega govora. Servilnost, ki ze skoraj meji hlapcevstvo.
tomaz111
# 26.09.2013 ob 19:32
http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/347273/Svi-se-hvale-da-su-videli-Obamu

Pahor , a si mogo dolgo na vrsto cakat ??? Podn od podna .
a to kak sportnik si
Ivo Lola
# 26.09.2013 ob 19:52
@Ramus,

ćas je za resno ukrepanje, ne za prerokbe in evangelije.
Primorc
# 26.09.2013 ob 19:36
Misel zelo lepa.
Nažalost pa malo manj tisti, ki jo izgovarja
Ramus
# 26.09.2013 ob 19:33
"Pahor: Za orožje si izberimo vest in človečnost"

Miha 4,3-4. "Svoje meče bodo prekovali v lemeže in svoje sulice v srpe. Narod ne bo več vzdignil meča proti narodu, ne bodo se več učili vojskovanja. 4 Sedeli bodo vsak pod svojo trto in pod svojo smokvo in nihče jih ne bo strašil, kajti usta GOSPODA nad vojskami so govorila"
severna zvezda
# 26.09.2013 ob 23:15
.......Pahorjev nastop se zdi pomemben le "nam", njegov nastop se posluša in gleda le kot branje spisa otrok na temo OZN .... Ampak, njemu je to vseeno ...... Za post-terapijo bo pač naključno ali načrtno izbranemu državljanu odpeljal kontejner za bio-odpadke 27 metrov od doma naslovnika ....... In ves smejoč v kamere povedal, kako zelo je blizu ljudem .....

.....Noben ne da 1 % na to, kar govoriči Pahor, pa če še tako oponaša Skandinavce v angleški izgovorjavi ..... Leporečje pač. Bo treba prenesti tudi to narcisoidnost, Slovenci smo prenesli že marsikaj, zakaj ne bi tudi narcisoidnodnosti in bleferstsva .... ?!
evaevi
# 26.09.2013 ob 21:24
sramota nedvomno.
cairns
# 26.09.2013 ob 20:20
Pahor: Za orožje si izberimo vest in človečnost

Pahor pa res obvlada angleško. Izgovorjava je takšna kor da bi imel polna usta vate. Manj sramotno za Slovenijo bi bilo , da bi povedal vse skupaj v slovenščini. Bi vsaj prevajalci zaslužili svoj denar.

Bora je že vedel zakaj nas je razglasil za dunajske konjušnike.
Celjan27
# 26.09.2013 ob 23:43
Mogoče je spotoma pobral še kakšne smeti in na poti do letališča prebarval ograjo. Prostovoljno.
neutrino
# 26.09.2013 ob 22:21
Nisem evroskeptik, ideja združene Evrope se mi zdi prav fajn, ampak realnost... hja, realnost je pa takšna, da je preveč ovir, da bi lahko cela Evropa obstajala kot ena država. Lahko se določeni uradi združijo, ampak da bi pa delovali čisto kot ena država, smo si pa preveč različni med sabo.
evaevi
# 26.09.2013 ob 21:21
jao
čisto sem že pozabila, da imamo tudi predsednika
pa ga danes pri dnevniku zagledam fantazirat o Siriji-
kako neugodno in odveč..
tomaz111
# 26.09.2013 ob 20:30
Kolk nas je kostala ta njegova ekskurzija ????Od katere je en sam velik minus !!
Pahor v bodoce z kajakom v New Y>ork se si maratonc al kaj :)
Binder Dandet
# 27.09.2013 ob 07:34
I'm still so happy for you Borut.
Butale.press
# 27.09.2013 ob 07:21
Borči zlo sveta so Zionisti, Rotschildi, manjšina ki vlada Ameriki in svetu.... Zn je prevara kot vse ostalo.....
Ori
# 27.09.2013 ob 07:17
In to pravi nekdo, ki še danes ni razkril, kaj je morala Slovenija ponuditi USA, za njegov fotoshooting z Barack Hussein Obamo.
psihoidiot
# 27.09.2013 ob 00:45
prou je povejdu nš
severna zvezda
# 27.09.2013 ob 00:23
....saj ni problem, mi lahko talamo minuse, dejstvo je, da naš predsednik republike oponaša v angleški izgovorjavi Rasmussena, gre za značilno SESLANJE ....... Očitno ima Borut neko fiksacijo - ali na klenega Danca ali na karkoli drugo .......

Dalje: njegovo govorjenje in nastop sta namenjena njegovi biografiji in twittanju, za ostali svet "he doesn't give a sh*t ..." ... Borut je pač rojen zgolj za polakiran parke ter enodnevne, t. i. Instant ljudske ekskurzije ...

....... Žal, maske so padle ..... Enim je to jasno že od nekdaj, spet drugi se s tem dejstvom spoprijemajo vsaj preko forumskega talanja minusov :)) ......
Vanek
# 26.09.2013 ob 22:57
@tomaz111

Kolk nas je kostala ta njegova ekskurzija ????Od katere je en sam velik minus !!
Manj, kot njegovega predhodnika v Sarajevo, brez skrbi!
črta
# 26.09.2013 ob 21:40
Kakšna sramota je biti državljan države ki ima takšnega predsednika.. Če res drži tisto da ima vsak narod takšno vlado kot si jo zasluži in da so nekateri volili za tega...
ivod
# 27.09.2013 ob 11:44
citat
"Suverenost držav ne pomeni dovoljenja za pobijanje lastnih državljanov"
... se ne nanaša na Sirijo ... ampak na usote ... ki zakonito pobijajo tudi svoj z droni ... če je pač potrebno ...
tak da ... no, zdaj pa res ne vem ...
ivod
# 27.09.2013 ob 11:41
... pred kratkim je dejal ... da ... je potrebno delati na tem, da se razlike med revnimi in bogatimi zmanjšajo : saj delamo na tem- rezultat ? razlike so z vsakim dnem večje ...
in zdaj ... da naj oroćje nadomesti vest in človečnost : obojega je tudi vse manj ...
... tak, da zgleda, da se zgleduje ... s temi citati samo ... po pokojnem gospodu Drnovšku ...
ampak
samo s citati ... drgač pa ... ahja ... jojmene :)
espero
# 27.09.2013 ob 08:54
Močni svetovni voditelji ki so imeli avtoriteto niso brali z lista , ampak so suvereno nastopili kot govorci kot guruji.Poslušali so jih z odprtimi usti. Kar so imeli za povedati je bilo iskreno , ne pa nakladaško in zdolgočaseno prebrano z lista. Govorna angleščina g.Pahorja je zelo slaba. prav tako dikcija. Ne razumem da je v politiki vse življenje in se ne potrudi naučiti prvi jezik sveta tako se zagre.
Andres Rasmussen
# 27.09.2013 ob 08:34
ma Pahor je sin Primorske
naša himna pej je tanbartabel tabulša
mi smo tlje jnu tudi bomo ostali tlje
tudi za cejno krvi jnu trplenja


Primorska =/= Slovenija
severna zvezda
# 27.09.2013 ob 00:53
Ne poznam države, ki bi se tako prostaško norčevala iz svojega predsednika.

Posebna oteževalna okoliščina je, da najbolj glasni menijo, da je SFRJ in Tito qul.


....ne nabijaj in ne zavajaj, a misliš, da se republikaci v ZDA niso norčevali iz demokratskih predsednikov IN obratno?! .... ali, da se Slovenci nikoli niso norčevali iz Drnovška? Kučan je pa od leta 2004 itak kriv za vse, celo za posrane plenice Črtomira - in njegovega bratca .......

..... ni tvoja naloga biti klečeplazniški pred predsednikom RS, tvoja naloga je, da ga morebiti opozoriš na to, da On "poklekne" na dostojen način in z razlogom pred slehernim državljanom! .......

....... te zgodbice o prostaštvu prodajaj polpismenim, no ..... Drugače pa imaš približno enako ime osebe, ki jo Borut Pahor zadnja leta oponaša v angleški izgovorjavi ...... Kaka podjemna pogodba? Fonetika EU D.O.O. ....? ..... Ne, ne, zgolj šala, ...... je pa zabavno in hkrati žalostno, kako zbanalizirala se je funkcija predsednika RS ..... Hja, ni ga čez zaigrano, Borut že ve .... :(( ......
psihoidiot
# 27.09.2013 ob 00:49
Pahor je ta pravi Primorc,tu se pravi de nobenga na bo zaničavu sam tud swojga na bo zaniku..
tu je rejs ta pravi predsenik Slovenije
dharma
# 27.09.2013 ob 00:36
@Ramus

iskreno sem te kar mal pogrešal. Zanima me pa naslednje. Od kod ti tko eciklopedično poznavanje zaveze? Kaj pa kašen ostali tekst ti je tudi znan?
zapatist
# 26.09.2013 ob 19:51
Kolk fotk si bo Borut nabral....

Ampak zmaga pa tista z zakoncema Obamo...
psihoidiot
# 27.09.2013 ob 00:58
ma Pahor je sin Primorske
naša himna pej je tanbartabel tabulša
mi smo tlje jnu tudi bomo ostali tlje
tudi za cejno krvi jnu trplenja
severna zvezda
# 27.09.2013 ob 00:07

Pahor, hlapec! Ne znaš slovensko?? Tam imajo prevajalce.


..... Ne gre za angleški ali katerikoli drug tuji jezik, gre za prav abotno oponašanje angleškega jezika!

Skandinavci, v politični sferi npr. Anders Fogh Rasmussen, ...... Primerjava, še najbolj laična, je dovolj. Pahor Borut je v določenem trenutku, nekako po 1, 5 mandata že za časa premierske funkcije prišel na idejo, da bo "cool", če bo po skandinavsko sesljal v izgovorjavi angleških besed. Kot da bi oponašal Rasmussena , saj, nikoli ne veš .....Huje, kot če bi poslušali zadnjega najmanj talentiranega človeka za tuje jezike ...... Pahor Priskutno nastopa, priskutil je tudi funkcijo predsednika in priskutne so verjetno tudi njegove sive celice ...... Škoda, pa so Primorci tako kul, res ne vem, kje ga je burja polomila v njegovem primeru ......
djdj
# 26.09.2013 ob 23:24
Zastavonoša mahec v obleki? :))
Nekdopac
# 26.09.2013 ob 21:32
"Suverenost držav ne pomeni dovoljenja za pobijanje lastnih državljanov"
?!? A res? Ker to je sicer že vsaj desetletje uveljavljeno mednarodno pravo (vsaj od Gadafija dalje) ... heh ker nakladač
Ramus
# 26.09.2013 ob 19:57
"ćas je za resno ukrepanje, ne za prerokbe in evangelije"

V tem pa se skriva število človeka,....To število pa je šeststo šestinšestdeset,... ko bi me le razumel, kaj ti pravim :)
Ramus
# 26.09.2013 ob 19:40
"Pahor: Za orožje si izberimo vest in človečnost"

2. Timoteju 3,1-5. " Tole pa vedi, da bodo v poslednjih dneh nastopili hudi časi. 2 Ljudje bodo namreč samoljubni, lakomni, bahavi, prevzetni, preklinjevalci, neposlušni staršem, nehvaležni in nesveti, 3 brez srca, nespravljivi, obrekljivi, brez samoobvladovanja, divji, brez ljubezni do dobrega, 4 izdajalski, predrzni, napihnjeni. Raje bodo imeli naslade kakor Boga, 5 držali se bodo zunanje oblike pobožnosti, zanikali pa njeno moč"
kapljač
# 26.09.2013 ob 20:28
Pahorja je temu ljudstvu vedno težje razumet.. Samo v tem je problem
Zato ker Pahor je džek.,,ker ve kaj so to človeške vrednote!. In ker jih sam živi.

"Kako Naj pjan razume treznega"? Če more. Zgolj za primerjavo..(Za pahorja se ve da ne pije!Kaj pa ti?)
Pahor nas Šiša v vseh pogledih, kr priznajmo si desni!
zapatist
# 26.09.2013 ob 19:53
Tomaž111

hahaha
Ramus
# 26.09.2013 ob 19:49
"Orožje je, žal, sveta vladar"

Ne več za dolgo prijatelj,...

Luka 21,25-28. "Znamenja bodo na soncu, luni in zvezdah. Na zemlji bo stiska med narodi, v zmedi zaradi bučanja morja in valov. 26 Ljudje bodo hirali od strahu in pričakovanja tega, kar pride nad ves svet, kajti nebeške sile se bodo majale. 27 In tedaj bodo videli Sina človekovega priti na oblaku z močjo in veliko slavo. 28 Ko se bo to začelo dogajati, se vzravnajte in vzdignite glave, kajti vaša odkupitev se približuje"
Andres Rasmussen
# 26.09.2013 ob 22:35
Ne poznam države, ki bi se tako prostaško norčevala iz svojega predsednika.

Posebna oteževalna okoliščina je, da najbolj glasni menijo, da je SFRJ in Tito qul.
rdečinavijač
# 26.09.2013 ob 22:41
Eni še vedno en morete preboleti da je Pahopr povozil vašega favorita Turka in Zvera.
Desnica ga je stalno "minirala", levica se ga je zelo grdo znebila, on pa je premočno zmagal na volitvah. Sprijaznite se!
aaaaahaaaa
# 26.09.2013 ob 21:42
hahaha keri kritiki.., kaj je pa 'hiŠAN' koristnega naredil na pred.
funkciji za našo državo??? dr. DRNOVŠEK se je pokazal
vsaj kot Velik miroljub in pozitiven človek!# BORči no ja, če
'tretjega' ne bo... - ostala delegacija navzoča vsaj preko Svet
zemljepis karte zanimalo bo kje ta dežela JE !
Kazalo