Abottabad je zaslovel kot kraj, kjer so ZDA po desetih letih lova ujele bin Ladna. Foto: EPA
Abottabad je zaslovel kot kraj, kjer so ZDA po desetih letih lova ujele bin Ladna. Foto: EPA

Varnostne sile, med njimi vojaki, so v mestu na severozahodu države blizu prestolnice Islamabad na območje kompleksa, kjer je zadnje ure svojega življenja preživel vodja mednarodne teroristične mreže Al Kaida, pripeljale buldožerje in po sončnem zahodu začele rušiti visoke zunanje zidove.

Pripeljali so tudi žaromete, da so lahko delo nadaljevali ponoči. Po besedah očividcev sta vojska in policija preprečili dostop do kompleksa, novinarjem pa preprečili snemanje rušenja.

Razloga za rušenje dobro utrjenega kompleksa pakistanske oblasti niso podale, čeprav ni težko uganiti, zakaj so se odločile za tako potezo, saj predstavlja boleč spomin za Pakistan, ki ga je enostranska akcija ameriških specialcev, v kateri so usmrtili bin Ladna, spravila v veliko zadrego in osramotila. Akcija je sprožila veliko jezo v Pakistanu ter močno načela odnose med Washingtonom in Islamabadom, ki se je jezil zaradi kršenja svoje suverenosti.

ZDA trdijo, da Pakistana o akciji niso obvestile zaradi strahu, da bi določeni elementi znotraj države posvarili bin Ladna.

Ameriška akcija spravila Pakistan v zadrego
Bin Ladnov kompleks je bil osemkrat večji od vseh preostalih hiš v okolici, obdan z večmetrskimi zidovi z bodečo žico na vrhu. Poleg tega je bil nedaleč od pakistanske vojaške akademije, zato so se nemudoma razširila ugibanja, ali so pakistanske oblasti vedele zanj.

Posebna enota ameriških specialcev je v noči na 2. maj lani priletela iz Afganistana v bin Ladnovo skrivališče in med 40-minutno akcijo ubila pet ljudi, med njimi tudi najbolj iskanega terorista, med drugim odgovornega za napade na ZDA 11. septembra 2011. Bin Ladnovo truplo so pozneje pokopali na neznani lokaciji na morju.