Tjulnji delujejo od leta 1960, enota DevGru pa je zaživela dve desetletji pozneje. Foto: EPA
Tjulnji delujejo od leta 1960, enota DevGru pa je zaživela dve desetletji pozneje. Foto: EPA
Skrivnosten padli helikopter, ki bi skoraj ogrozil operacijo v Abotabadu. Foto: EPA
Obama z ekipo v 'situacijski sobi', iz katere so takole spremljali skrivno akcijo v Pakistanu. Foto: EPA
Prizor iz ameriškega filma Sestreljeni Črni jastreb, posnet po resničnih dogodkih v Mogadišu.
Posebna ekipa, ki je odstranila diktatorja Noriego v Panami.
Poslopje v predmestju Abotabada, kjer se je skrival bin Laden. Foto: EPA

Akcijo so načrtovali več let, izvedli pa so jo v pičlih 40 minutah. Člane ekipe so odložili blizu zagrajenega, trinadstropnega kompleksa na obrobju Abotabada. Slišali so se streli, pet ljudi je bilo mrtvih, med njimi tudi bin Laden. Vsi pripadniki ameriških posebnih enot so iz akcije prišli brez praske.
Z ameriškega vidika, piše BBC, bi misiji s skrivnim imenom Geronimo težko šlo še bolje, kar samo odseva priprave in usposobljenost mož, ki so jo izvedli.

Američani nad bin Ladna z nevidnim helikopterjem?
ZDA naj bi za tajno akcijo uporabile tajni in za radar nevidni helikopter, širši javnosti neznan vse do zrušitve v operaciji. Strokovnjaki skušajo zdaj zbrati vse dostopne fotografije zrušenega helikopterja, da bi lahko izdelali vsaj približen videz bojda za radar nevidnega plovila, ki ga že zdaj primerjajo s pozabljenimi projekti iz 80. in 90. let. Za zdaj gre le za ugibanja, ki ga nihče iz ameriške vlade ni želel komentirati. Mnenja okoli zrušenega helikopterja lahko razdelimo v tri tabore. Najprevidnejši opazovalci menijo, da gre za razbitino običajnega helikopterja, ki je bil ob padcu tako hudo poškodovan, da ga je težko prepoznati. Najbolj razširjeno mnenje je, da gre za klasičen ameriški helikopter MH-60 Črni jastreb (Blackhawk), ki so ga preuredili tako, da bi bil tišji in manj viden za radar. Tisti najradikalnejši pa zagovarjajo tezo, da gre za povsem novo vrsto helikopterja, oblikovanega tako, da je popolnoma neviden za radar.

In čeprav ni bilo nobene uradne potrditve o tem, za katero ekipo je šlo, se ve, da je govor o šesti ekipi Tjulnjev (Seal Team Six ali ST6) z uradnim imenom Naval Special Warfare Development Group (Mornariška posebna bojna razvojna skupina) oz. skrajšano DevGru. Gre za zvezdniško, elitno skupino Tjulnjev, ekipo vojaškega osebja, vrhunsko izurjenega za izvedbo tajnih operacij.
Pripadniki DevGruja so tako sodelovali v prijetju vseh: od Radislava Krstića, obsojenega za pokol v Srebrenici, do panamskega diktatorja Manuela Noriege, sodelovali so v posebnih misijah v Vietnamu, Grenadi, Afganistanu in Iraku, po njihovi akciji v Somaliji pa so posneli film Strmoglavljeni črni jastreb.
Enota DevGru ima bazo v zvezni državi Virginii, ustanovljena pa je bila leta 1980 po neuspešnem reševanju talcev iz ameriškega veleposlaništva v Teheranu v operaciji Orlov krempelj.
Delovno okolje: Džungla in puščava
Po podatkih na strani GlobalSecurity.org enota trenutno šteje okoli 200 operativcev in okoli 300 specialistov za razvoj posebne opreme in orožja. In čeprav vsak dan tvegajo lastno življenje, za "pisarno" pa imajo najbolj negostoljubne lokacije po svetu, od džungle do puščave, pa operativci DevGru-ja sploh niso tako bajno plačani. Če gre verjeti podatkom ministrstva za obrambo, njihova letna plača znaša 54.000 ameriških dolarjev, kar je na ravni profesorja v Ameriki.
Tjulnji so del bojnega oddelka ameriške mornarice, ki usklajuje protiteroristične in druge varnostne odprave po vsem svetu. Poleg DevGruja v skupini delujejo še posebne sile Delta Force in 24. eskadrilja ameriških zračnih sil. Skupno Tjulnji štejejo 2.500 pripadnikov, ime pa se ne nanaša na "tjulnje", kot je slovenski prevod, ampak gre za kratice, izpeljane iz okolja, v katerem so trenirani: morje, zrak in kopno (sea, air, land). Res pa je, da so najbolj usposobljeni prav za pomorske akcije.
Najtežji trening na svetu
Po besedah poznavalcev, je trening, potreben za Tjulnje, najtežji od posebnih sil po vsem svetu. Delež izpada je od 80- do 85-odstoten. "To so najboljši možje, kar jih premore Amerika," razlaga za BBC Don Shipley iz Virginije, ki je preživel 20 let kot tjulenj. "Fantje, ki postanejo člani Tjulnjev, imajo izurjen vid, nadpovprečno inteligenco in so genetsko zgrajeni tako, da vzdržijo veliko telesnega mučenja. To so fantje, ki imajo kvalifikacije, da pridejo noter, fantje, ki pridejo ven, pa so plemenska pasma, dirkalni konji."
Čeprav je večina vojaških operacij, ki jih izvedejo pripadniki DevGru-ja, zaupne narave, pa je nekaj njihovih dejavnosti vseeno objavljenih in potrjenih v javnosti, kot je, denimo, ponedeljkov napad na kompleks bin Ladna. Poglejmo nekaj najbolj znamenitih:
- Operacija Nujni bes (Urgent Fury), 1983: SEAL Team Six je sodeloval v invaziji na Grenado, potem ko so oktobra 1983 komunisti prevzeli oblast na tej mali otoški državi na jugovzhodu Karibskega morja. Štirje pripadniki Tjulnjev so bili v misiji ubiti med izkrcavanjem iz helikopterja v morje. Enota je zaslužna za rešitev guvernerja Paula Scoona iz hišnega pripora.
- Operacija Pravični razlog (Just Cause), 1989: pripadniki enote Delta Force so s pomočjo DevGru-ja in drugih posebnih enot zaslužni za prijetje diktatorja Manuela Noriege med ameriško invazijo na Panamo decembra 1989.
- Operacija Pokeweed, 1990: DevGru se je leta 1990 vrnil v Panamo, da bi prijel kolumbijskega narkošefa Pabla Escobarja. Operacija je bila neuspešna - menijo, da zaradi napake obveščevalnih služb.
- Bitka za Mogadiš, 1993: Operativci DevGru-ja so sodelovali v mednarodni vojaški akciji pod vodstvom Američanov, "Gotska kača", katere cilj je bilo prijetje somalijskega gospodarja vojne Mohameda Faraha Aididija oktobra leta 1993. Operacija se je stopnjevala v bridko bitko na ulicah somalijske prestolnice, pozneje opisani v knjigi "Strmoglavljeni črni jastreb: Zgodba moderne vojne", po kateri je bil posnet tudi film.
- Prijetje vojnih zločincev v Bosni, 1998: po koncu vojne na ozemlju nekdanje Jugoslavije so enote DevGru-ja poslali na misijo v Bosno, da bi prijeli obtožence za vojne zločine in jih privedli pred haaško sodišče. Ena izmed DevGru-jevih tarč je bil tudi general Republike Srpske Radislav Krstić, odgovoren za poboj v Srebrenici leta 1995, prvi človek, ki ga je haaško sodišče obsodilo zaradi genocida.
- Poskus reševanja Linde Norgrove, 2010: oktobra 2010 so operativci DevGru-ja izvedli napad na talibanski kompleks v Afganistanu. Njihova naloga je bila rešiti ugrabljeno članico humanitarne organizacije, Škotinjo Lindo Norgrove, a je med reševanjem umrla za posledicami poškodb po eksploziji ročne granate. Med poznejšo preiskavo so potrdili, da se je Linda znašla sredi navzkrižnega ognja, granato pa je odvrgel eden izmed operativcev DevGru-ja. Nekaj tednov pozneje so ameriški mediji poročali, da so nekaj članov enote disciplinirali zaradi skrivanja okoliščin, v katerih je umrla dobrodelna delavka.
- Spopadi v Afganistanu in Iraku od leta 2001 do danes: operativci DevGru-ja so odigrali vrsto pomembnih vlog v spopadih v Afganistanu in Iraku, njihove tarče pa so bili pomembni talibani in predstavniki Al Kaide. V teh akcijah so tesno sodelovali z ameriško obveščevalno agencijo (CIA).
- Uboj Osame bin Ladena, 2011: glavni odgovorni za teroristične napade na New York in Washington 11. septembra 2001, vodja Al Kaide Osama bin Laden, je bil po desetletnem uspešnem bežanju in skrivanju pred Američani ubit s strelom v glavo v skrbno načrtovani akciji, ki je trajala vsega 40 minut, nesrečen padec helikopterja pa je skorajda pokvaril operacijo.