Obama in papež na srečanju v Vatikanu marca lani. Foto: EPA
Obama in papež na srečanju v Vatikanu marca lani. Foto: EPA

Iz Bele hiše so ob tem sporočili, da se nameravata Obama in papež pogovarjati o vrsti tem, med drugim o skrbi za ljudi na obrobju družbe in najrevnejše, promociji gospodarskih priložnosti za vse, okoljskih temah, zaščiti verskih manjšin, spodbujanju verske svobode po svetu ter sprejemanju in integriranju priseljencev in pribežnikov v skupnost.

Obama in Frančišek sta se zadnjič srečala marca lani, ko je predsednik ZDA obiskal papeža v Vatikanu. Takrat sta se pogovarjala o podobnih temah, pa tudi o konfliktu v Siriji.
Papežu izročil skrinjo s semeni
Na srečanju je papež Obami predal dve spominski medalji, od katerih je ena simbolizirala složnost in mir med severno in južno poloblo ter izdajo Evangelii Gaudiuma, apostolske spodbude, ki jo je Frančišek izdal novembra 2013, v njej pa je pozval k novi dobi evangelizacije in osredotočenju na revne.

Obama je v zameno Frančišku izročil po meri narejeno skrinjo za sadje z izborom semen, ki jih uporabljajo za vrt Bele hiše. Skrinja je bila narejena iz lesa iz bazilike Marijinega vnebovzetja v Baltimoru. "Če se boste kdaj utegnili oglasiti v Beli hiši, vam lahko razkažemo tudi naš vrt," je dejal ob tisti priložnosti Obama. Očitno si bo Frančišek le lahko ogledal ta slavni vrt.