Papež Frančišek je prejel prstan, ki je izdelan iz pozlačenega srebra. Foto: Reuters
Papež Frančišek je prejel prstan, ki je izdelan iz pozlačenega srebra. Foto: Reuters
Papež Frančišek
Papež je na Trgu svetega Petra pozdravil vernike. Občasno je stopil iz papamobila, se rokoval z verniki in poljubil otroke. Foto: Reuters
Papež Frančišek
Na Trgu svetega Petra se je zbralo na tisoče vernikov z vsega sveta. Foto: Reuters
Cristina Fernandez de Kirchner in papež Frančišek
Argentinska predsednica je bila prva državnica, ki jo je sprejel novi papež. Foto: EPA
Papež Frančišek
Po maši se je papež oglasil tudi na Twitterju, kjer je zapisal: "Ohranimo mesto za Jezusa Kristusa v naših življenjih, skrbimo en za drugega in bodimo varuhi stvarstva" ter "Resnična moč je v služenju. Papež mora služiti vsem ljudem, še posebej revnim, šibkim in ranljivim". Foto: MMC RTV SLO
Papež Frančišek ustoličen

Maša na Trgu svetega Petra je trajala dve uri, na njej pa je somaševalo okoli 180 duhovnikov, vključno s kardinali, patriarhi, nadškofi in Adolfom Nicolasom, vodjo reda jezuitov, ki mu pripada tudi papež Frančišek. Papež je med mašo vernike nagovoril s pridigo v italijanščini.

Papež Frančišek se je ob začetku maše zahvalil Gospodu, da lahko obhaja mašo ob začetku svojega pontifikata, spomnil pa se je tudi svojega predhodnika Benedikta XVI., za katerega je dejal, da mu je blizu z molitvijo, polno naklonjenosti in hvaležnosti. Pozdravil je vse navzoče, vernike, predstavnike Cerkve in zbrane tuje voditelje in predstavnike diplomatskega zbora.

"Skrbimo za vse, za vsakega človeka, še posebej za najbolj krhke"
Svojo pridigo je začel s spominom na Jožefa, ki goduje prav danes, in njegovo varovanje, ki ga lahko prenesemo na vse vernike in na Cerkev. "Kakor je sveti Jožef skrbel za Marijo in se posvečal veseli nalogi Jezusove vzgoje, tako naj tudi Cerkev varuje njegovo telo," je dejal Frančišek, ki je dodal še, da je Jožef varoval diskretno, ponižno, s popolno zvestobo, tudi takrat, ko ni razumel.

"Varujmo Kristusa v svojem življenju, da bi lahko varovali druge. To ne zadeva samo nas, kristjanov, treba je varovati vse stvarstvo, kakor nam je zapovedano v Mojzesovi knjigi in kakor nam je pokazal sveti Frančišek Asiški," je dejal papež Frančišek in pozval k varovanju okolja. Dodal je še: "Skrbimo za vse, za vsakega človeka, še posebej za otroke in starejše, tiste, ki so najbolj krhki in so na obrobju našega srca. Skrbimo za drugega v družini, zakonci naj se vzajemno varujejo, starši naj skrbijo za otroke in otroci naj sčasoma postanejo varuhi staršev."

"Bodimo varuhi stvarstva, Božjega načrta, ne pustimo, da bi znamenja uničenja in smrti spremljala pot našega sveta," je dejal papež Frančišek v pridigi, kjer je spomnil še, da sovraštvo, zavist in prevzetnost umažejo življenje in da se ljudje ne smemo braniti dobrote in nežnosti.

"Nikoli ne pozabimo, da je prava oblast služenje in da mora tudi papež, da bi opravljal svojo oblast, vedno bolj stopati na pot služenja, ki ima za svoj sijajni vrh križ. Sprejeti moramo najrevnejše, najmanjše, tiste, ki potrebujejo našo pomoč," je še sklenil papež svojo pridigo in tako le še potrdil, da bo v svojem pontifikatu največ pozornosti namenil tistim, ki najbolj potrebujejo pomoč.

Najprej pozdrav navdušene množice na Trgu svetega Petra
Argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio, ki je pred tednom dni postal 266. papež, je papeška pooblastila prevzel že v trenutku, ko je sprejel papeški položaj, današnja umestitvena maša je zgolj le formalna potrditev. Bergoglio, ki si je nadel ime papež Frančišek, je prvi papež iz Latinske Amerike in prvi jezuit na položaju, obljubil pa je, da bo Cerkev popeljal na skromnejšo pot od svojih predhodnikov.

Papež je dom svete Marte, kjer prebiva, zapustil ob okoli devete ure, nato pa se je, oblečen v belo papeško oblačilo, v odprtem papamobilu popeljal med množico vernikov na Trgu svetega Petra. Med vožnjo je stoje pozdravljal zbrane vernike in jim mahal, s številnimi verniki se je rokoval in jih osebno pozdravil, množica pa je navdušeno vzklikala in mahala z zastavami številnih držav.

Papež prejel palij in ribiški prstan
Vožnji med verniki je sledilo premišljevanje na grobu svetega Petra, ki leži pod glavnim oltarjem bazilike. Tja ga je pospremilo deset vzhodnih patriarhov in vodilnih nadškofov, pred mašo pa je papež Frančišek prejel tudi papeški insigniji, palij in ribiški prstan. Pri oltarju pred baziliko je kardinal protodiakon Jean Louis Tauran na Frančiškova ramena položil palij, dekan kardinalskega zbora Angelo Sodano pa mu je nadel ribiški prstan.

Papeški insigniji ob umestitvi prejme vsak papež. S prstanom so včasih pečatili pisma, danes pa ima simbolni pomen, na Frančiškovem je vrezana podoba svetega Petra, ki meče mrežo s čolna, in papeževo ime. Prstan je izdelan iz pozlačenega srebra. Palij (v latinščini to pomeni plašč) je ovratnik iz bele volne v obliki črke Y, okrašen s petimi rdečimi križi, ki simbolizirajo rane križanega Kristusa. Palij je isti, kot ga je prejel že Benedikt XVI., nosil pa ga bo na liturgičnih slovesnostih.

Na trgu tudi Pahor, Stres in Turnšek
V Vatikanu se je ob tej priložnosti zbralo približno milijon vernikov in več kot sto vladnih delegacij z vsega sveta. Slovenijo je zastopal predsednik Borut Pahor, slovensko Cerkev pa ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference Anton Stres ter mariborski nadškof metropolit in podpredsednik SŠK-ja Marjan Turnšek. Papeževo rodno Argentino je zastopala predsednica Cristina Fernandez de Kirchner, s katero se je papež kot s prvim državnim voditeljem že srečal v ponedeljek, prišla pa sta tudi brazilska predsednica Dilma Rousseff in mehiški predsednik Enrique Pena Nieto.

ZDA je zastopal podpredsednik Joe Biden, od evropskih voditeljev sta se maše udeležila nemška kanclerka Angela Merkel in španski premier Mariano Rajoy, papeža pa sta na prvi maši spremljala tudi predsednik Evropske unije Herman Van Rompuy in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Umestitvene maše se je udeležil tudi poglavar Pravoslavne cerkve, patriarh Bartolomej, ki je prvi pravoslavni patriarh, ki se je udeležil papeževe inavguracije, odkar sta se cerkveni veji pred več kot tisoč leti ločili.

Kot je za Radio Slovenija poročala dopisnica iz Rima Mojca Širok, je zadrego povzročil zimbabvejski predsednik Robert Mugabe, ki ima zaradi obtožb o kršitvah človekovih pravic prepoved potovanja po Evropski uniji, a je, kot že ob beatifikaciji papeža Janeza Pavla II., dopotoval v Vatikan.

Z imenovanjem svojih ljudi bo še počakal
Papež Frančišek se je v ponedeljek srečal tudi z vatikanskim državnim sekretarjem, kardinalom Tarcisiem Bertonejem in začasno potrdil mandate vodij kurijskih ministrstev, tako imenovanih kongregacij in papeških svetov, ki jih je imenoval že papež Benedikt XVI. Svoje funkcije bodo opravljali, dokler ne bo papež določil drugače. Benedikt XVI. je premierja in ministre svojega predhodnika potrdil že takoj po izvolitvi.

S papežem Frančiškom se je rokoval tudi slovenski predsednik Borut Pahor:

Papež Frančišek ustoličen