Rimski trgovci so že obogatili svojo ponudbo z motivi novega papeža. Foto: EPA
Rimski trgovci so že obogatili svojo ponudbo z motivi novega papeža. Foto: EPA
Grb
Papežev grb. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je sporočil, da je novoizvoljeni papež prekinil z dozdajšnjo tradicijo, ko si ni izbral zlatega ribiškega prstana, kot je bilo do zdaj v navadi. Na preprostem prstanu, ki ga bo Frančišek prejel med svojo umestitveno mašo v torek, je podoba bradatega svetega Petra s svetniškim sijem, ki drži ključe. To je simbol papeštva, ki ponazarja trenutek, ko je Peter prejel ključe do nebes.

Vatikan je tudi sporočil, da bo Frančišek še naprej uporabljal grb, kakršnega je uporabljal že kot nadškof. Grb vsebuje tri simbole na modrem ozadju. Na vrhu je sonce s črkami IHS, kar je simbol reda jezuitov, spodaj pa sta zvezda in narde, ki simbolizirata devico Marijo in svetega Jožefa.

Papež je medtem prejel preiskovalno poročilo o škandalu Vatileaks, ko so se razkrile nečednosti znotraj vatikanskih zidov. Več sto zaupnih dokumentov je razkrilo hude finančne nepravilnosti, korupcijo, boj za oblast in nepotizem v Vatikanu.

Te obtožbe so nato preučili trije vidni kardinali, ki so svoje poročilo tedanjemu papežu izročili decembra lani. Mediji so nedavno poročali, da naj bi se Benedikt XVI. za odstop odločil, potem ko je prebral to poročilo.

"Poročilo mu je na voljo. Vendar menim, da ima papež v teh dneh toliko dela in obveznosti, da se mu ga ne mudi prebrati," je povedal Lombardi. Njegov predhodnik Benedikt XVI. je ob koncu svojega pontifikata odločil, da bo poročilo prejel le njegov naslednik in da ne bo na voljo celotnemu kolegiju kardinalov.

"Še nikoli me ni poljubil papež"
Frančišek se je v Vatikanu sešel z argentinsko predsednico Cristino Fernandez de Kirchner, ki jo je papež sprejel s poljubom, sama pa je ob tem pripomnila, da je "še nikoli ni poljubil papež".

Novi papež sicer ni v najboljših odnosih z zdajšnjo argentinsko vlado. Še posebej so bila nesoglasja opazna, ko je vlada sprejemala zakon, ki je zakonsko izenačil istospolne zveze s tradicionalnim zakonom. Zdajšnji papež, takratni nadškof Jorge Mario Bergoglio je takrat govoril o "uničevalnem ravnanju proti Božjim načrtom".

Kirchnerjeva je pozneje razkrila, da je papeža prosila za posredovanje oziroma promocijo dialoga v sporu med Argentino in Veliko Britanijo glede suverenosti nad Falklandskimi otoki. V preteklosti je zdajšnji papež večkrat ocenil, da Falklandi pripadajo Argentini.