Dobrodošlica s plesom za papeža. Foto: EPA
Dobrodošlica s plesom za papeža. Foto: EPA
Paragvaj
Veselje ljudi ob papeževem obisku. Foto: EPA

Paragvaj je zadnja postaja papeževe osemdnevne poti po Južni Ameriki in v prestolnici Asuncion je Frančišek doživel navdušen sprejem množice ljudi, ki je plesala, pela in se veselila obiska visokega gosta.

Papež je po prihodu na letališče v paragvajski prestolnicio najprej nepričakovano obiskal ženski zapor, kjer so ga jetnice na dvorišču pozdravile s prepevanjem. Že pred obiskom Paragvaja je papež v Boliviji obiskal enega najhujših južnoameriških zaporov, kjer je zapornikom priznal, da je tudi sam delal napake, in jih pozval, naj se odrečejo nasilju, paznikom pa naročil, naj z njimi ravnajo spoštljivo.

V govoru paragvajskim voditeljem po srečanju s predsednikom države Horaciem Cartesom je izrazil zadovoljstvo nad razvojem demokracije v državi v zadnjih letih. "Prav je, da z zadovoljstvom prepoznamo napredek v tej smeri," je dejal Frančišek, a vseeno opozoril, da Paragvaj ne sme biti zadovoljen le s formalno demokracijo, ampak mora spodbujati in spoštovati človekove pravice.

Leta diktatorstva in zatiranja
Paragvajci so bili v zadnjih šestih desetletjih priča številnim kršitvam človekovih pravic, še posebej v obdobju diktatorja Alfreda Stoessnerja, ki je ob ameriški podpori zaradi svoje protikomunistične drže vladal od državnega udara leta 1954 do strmoglavljenja leta 1989.

Njegovo vladavino so zaznamovale hude kršitve človekovih pravic in preganjanje političnih nasprotnikov. Stroessner je po izgubi oblasti odšel v izgnanstvo v Brazilijo, a je njegova stranka vseeno osvojila parlamentarne volitve in bila v središču paragvajske politike še skoraj dve desetletji.

Leta 2008 je na predsedniških volitvah zmagal nekdanji levičarski škof Fernando Lugo, ki pa se je moral že leto dni kasneje spoprijeti s hudim škandalom, ko je več žensk razkrilo, da so zanosile z njim, ko je še opravljal škofovsko službo. Čez nekaj let ga je kongres odpoklical in odstavil s položaja predsednika, potem ko je bilo v razlastninjenju zemljišč ubitih 17 ljudi. Leta 2013 je predsednik postal premožen poslovnež Cartes.

"Ne pozabite revnih"
Kljub priznanju gospodarskega napredka je Frančišek posvaril paragvajske voditelje, naj nikoli ne pozabijo revnih. "Gospodarski razvoj, ki ne vključi šibkih in neprivilegiranih, ni pristen razvoj," je dejal papež in pojasnil, da se mora gospodarski napredek meriti v dostojanstvu človeka, še posebej ranljivih in tistih, ki si ne morejo pomagati sami.

Papež se je dotaknil tudi vedno perečega problema mamil v Južni Ameriki in pozval h koncu trgovine z mamili. Paragvajsko mesto Ciudad del Este je eno najbolj znanih mamilarskih mest na celini, ki povzroča preglavice varnostnim organom.