V sedmih letih papeževanja je to po Braziliji leta 2007 za Benedikta XVI. drugi obisk Latinske Amerike. Foto: EPA
V sedmih letih papeževanja je to po Braziliji leta 2007 za Benedikta XVI. drugi obisk Latinske Amerike. Foto: EPA
Mehika
V Mehiki bo papež preživel tri dni. Foto: EPA

"Danes je jasno, da marksistična ideologija na ta način ne odgovarja več realnosti," je v pogovoru z novinarji na letalu po poletu iz Rima povedal vrhovni poglavar Rimskokatoliške cerkve, ko je odgovarjal na vprašanja o obisku na komunističnem otoku, za katerega je prepričan, da je s potrpljenjem in s konstruktivno držo treba najti nove modele. "Pripravljeni smo pomagati," je dejal.

"Jasno je, da je Cerkev na strani svobode, svobode vesti, svobode veroizpovedi," je pojasnil papež.

Benedikt XVI. bo enotedensko latinskoameriško turnejo začel z obiskom Mehike, kjer se bo mudil tri dni, nato pa se bo odpravil še na Kubo, kjer je še živ spomin na leto 1998, ko je bil na prelomnem obisku še pod režimom nekdanjega revolucionarnega voditelja Fidela Castra njegov predhodnik papež Janez Pavel II.

V Vatikanu poudarjajo, da sta obiska obeh držav pastoralne narave, a je s svojimi izjavami pred pristankom na otoku papež že nakazal, da bo obisk odmeval tudi na politični ravni. Vrhunec obiska bo papeževa nedeljska maša na prostem v parku Bicentenario v šestem največjem mehiškem mestu Leon, na kateri pričakujejo okoli 600.000 ljudi.

"Lažne obljube mamilarske kulture"
Mehiko je Benedikt XVI. izbral za svoj cilj, ker je za Brazilijo druga v Latinski Ameriki po številu prebivalstva, za katoličane pa se opredeljuje kar 84 odstotkov od 112 milijonov Mehičanov. V zadnjih letih opažajo upadanje števila katoličanov in širjenje predvsem evangeličanskih sekt iz ZDA.

Seveda se papež ni mogel izogniti problematiki nasilja, v primežu katerega se je znašla Mehika, kjer je bilo v zadnjih petih letih nasilno ubitih okoli 50.000 ljudi in kljub vojaškim operacijam ter odmevnim aretacijam mafijskih botrov ni videti rešitve za obvladovanje okrutnih tolp, ki sejejo strah ob tihotapskih poteh in na severu države ob meji z ZDA.

Po papeževih besedah je za nasilje krivo "malikovanje denarja", kar še posebej uničuje mlade v večinsko katoliški državi. V rokah Cerkve zato leži velika odgovornost, da uči o vesti, morali in poskrbi za odstranitev krinke malikov denarja, ki zasužnjuje človeštvo, in praznih obljub, ki lažnivo stojijo v ozadju mamilarske kulture.