Merklova je sredi marca že prisostvovala slovesni umestitvi papeža Jorgeja Maria Bergoglia in mu v Katedrali svetega Petra tudi segla v roko. Že takrat ga je povabila na obisk v Nemčijo. Foto: EPA
Merklova je sredi marca že prisostvovala slovesni umestitvi papeža Jorgeja Maria Bergoglia in mu v Katedrali svetega Petra tudi segla v roko. Že takrat ga je povabila na obisk v Nemčijo. Foto: EPA
Angela Merkel in papež Frančišek v Vatikanu
Angela Merkel je papežu poklonila dela njemu ljubega nemškega pesnika Friedricha Hölderlina. Foto: EPA
Angela Merkel pri papežu

V nekaj več kot 45-minutnem pogovoru sta se poglavar Rimskokatoliške cerkve in nemška protestantska kanclerka Angela Merkel dotaknila vprašanj vere, globalizacije in vloge Evrope v svetu, pa tudi gospodarskih vprašanj.

Merklova je po pogovoru poudarila, da je ključna stvar nadzor nad finančnimi trgi, saj da "gospodarstvo obstaja zato, da služi človeku". Krizo pa po njenem mnenju spodbuja tudi pomanjkanje socialnih usmeritev.

Denar bi moral služiti in ne vladati
Papež Frančišek je pred dvema dnevoma kritiziral "tiranijo" finančnih trgov in se zavzel za etične reforme, ki bi zagotovile tudi več pomoči za revne:"Čaščenje zlatih telet se odraža v novih in brezsrčnih obrazih kulta denarja ter diktature ekonomije, ki je brezizrazna in brez dejanskega humanega cilja," je dejal v četrtek v nagovoru veleposlanikom v Vatikanu in jih pozval h globalni finančni reformi, ki bo vsem prinesla koristi.
Po njegovih besedah so radikalne ideologije svobodnega trga ustvarile "novo, nevidno in na trenutke virtualno tiranijo" ter ljudi spremenile v potrošniško blago.

Merklova za večjo vlogo Rimskokatoliške cerkve
Nemška kanclerka je na zasebni avdienci pri papežu poudarila, da je pomembno negovati temelje družbe, pri čemer bi morala po njenem mnenju Rimskokatoliška cerkev igra osrednjo vlogo. Papež Frančišek je, kot je dejala Merklova, dal jasno vedeti, da bo svet Evropo še potreboval.

Kanclerka v Vatikan ni prišla praznih rok
Angela Merkel je papežu kot darilo izročila celotno zbirko, torej 107 zgoščenk nemškega dirigenta Wilhelma Furtwänglerja, in dela nemškega pesnika Friedricha Hölderlina v treh knjigah iz leta 1905. Hölderlina je argentinski papež v dveh mesecih, odkar opravlja delo vrhovnega poglavarja Cerkve, že večkrat citiral.

Angela Merkel pri papežu