Frančišek je že ob začetku svojega papeževanja nakazal, da bodo njegova prednostna skrb najbolj ranljivi v družbi. Foto: EPA
Frančišek je že ob začetku svojega papeževanja nakazal, da bodo njegova prednostna skrb najbolj ranljivi v družbi. Foto: EPA

"Čaščenje zlatih telet se odraža v novih in brezsrčnih obrazih kulta denarja ter diktature ekonomije, ki je brezizrazna in brez dejanskega humanega cilja," je v nagovoru veleposlanikom v Vatikanu dejal poglavar Rimskokatoliške cerkve in pozval h globalni finančni reformi, ki bo vsem prinesla koristi.

Po njegovih besedah so radikalne ideologije svobodnega trga ustvarile "novo, nevidno in na trenutke virtualno tiranijo" in človeška bitja spremenile v potrošniško blago.

"Solidarnost, ki je zaklad revnih, pogosto enačijo z neproduktivnostjo, ki je v nasprotju z logiko financ in ekonomijo. Medtem ko se na eni strani dohodek manjšini povečuje, se na drugi strani večini zmanjšuje," je še dejal sveti oče.

"Finančne strokovnjake in politične voditelje v vaših državah pozivam, da razmislijo o besedah svetega Janeza Zlatousta: če ne delimo z ubogimi svojega imetja, je to kraja njih samih," je diplomatskemu zboru v Vatikanu še položil na srce Frančišek.

Frančišek je kot nadškof Buenos Airesa Jorge Mario Bergoglio v času hude gospodarske krize v Argentini postal glasnik revnih.

Njegov predhodnik Benedikt XVI. je pogosto kritiziral brezobzirni kapitalizem kot enega izmed vzrokov svetovne gospodarske krize in se zavzemal za etično reformo finančnega sistema.