Papež s poslanico urbi et orbi svet nagovori dvakrat na leto. Foto: EPA
Papež s poslanico urbi et orbi svet nagovori dvakrat na leto. Foto: EPA

Božje dete naj vam podari svoj blagoslov!

Papeževo voščilo v slovenskem jeziku.
Papež Benedikt XVI.
Od leta 2005, ko se je začel pontifikat Benedikta XVI,, je bilo malo kršitev varnosti. Poleg četrtkovega incidenta je omembe vreden še dogodek iz leta 2007, ko je neki Nemec preskočil ogrado na Trgu svetega Petra in se želel povzpeti na papeževo vozilo. Foto: Reuters
Betlehem
Na trgu pred cerkvijo Kristusovega rojstva v Betlehemu se je na topli četrkov večer zbralo več tisoč vernikov, ki so se udeležili polnočnice. Foto: Reuters
Papežev blagoslov mestu in svetu

Papež je z glavnega balkona vatikanske bazilike prebral poslanico, v kateri je omenil različna območja sveta, od Šrilanke, Filipinov in drugih azijskih dežel do Konga, Gvineje, Nigra in Madagarskarja, ter države pozval, naj presežejo medsebojne delitve. Evropo in Severno Ameriko je opozoril na sebičnost, spomnil pa se je tudi na "majhno čredo" kristjanov v Iraku. Dejal je, da je Cerkev "vir enotnosti" za mnoge ljudi po vsem svetu. Ljudje na kriznih žariščih bi morali drug drugemu izkazati spoštovanje, potarnal pa je tudi zaradi "moralne krize", ki je po njegovih besedah še hujša od svetovne gospodarske krize.


V poslanici je tudi pozval bogate države, naj sprejmejo migrante, ki so morali zapustiti svoje domove zaradi revščine ali nestrpnosti. "V luči eksodusa vseh tistih, ki se izselijo iz svoje domovine, od koder jih spodijo lakota, nestrpnost ali degradacija okolja, katoliška cerkev poziva k sprejemanju in dobrodošlici. Cerkev izkazuje solidarnost z žrtvami naravnih katastrof in revščine," je dejal papež.

Papež božično poslanico prebere vsako leto in vernikom z vsega sveta vošči vesel in blagoslovljen božič, podeli pa tudi svoj apostolski blagoslov. V okviru letošnjega praznovanja bo Benedikt XVI. v nedeljo kosil z brezdomci v eni izmed javnih kuhinj v bližini Vatikana.

Incident zasenčil polnočnico
Poglavar Rimskokatoliške cerkve je v četrtek zvečer - prvič že ob 22.00 in ne ob polnoči, kot je to običajno - v baziliki svetega Petra daroval božično mašo. Pred začetkom se je zgodil incident, ko je domnevno neuravnovešena ženska preskočila ograjo in 82-letnega papeža porinila, da je padel po tleh. Papež sicer v incidentu ni bil poškodovan in je nato vseeno daroval mašo, v kateri je spregovoril o sebičnosti.

Na tla je padlo tudi več drugih udeležencev procesije, francoski kardinal, 87-letni Roger Etchegaray, si je zlomil nogo, čeprav je bil več metrov oddaljen od papeža. Žensko je takoj prijela vatikanska policija, po dogodku pa je izjavila, da je želela papeža objeti.

Indicent povzročila 25-letna ženska
Vatikanska policija je pozneje sporočila, da je bila napadalka 25-letna Susanna Maiolo s švicarskim in z italijanskim državljanstvom. Do papeža je poskusila priti že lani ob isti priložnosti, a ji takrat ni uspelo priti mimo varnostne ograje. Po incidentu so jo odpeljali v bolnišnico.

Sveti oče se je v polnočnici sicer zavzel za nesebičnost. "Spori in pomanjkanje sprave v svetu izvirajo iz dejstva, da smo zaprti v svojih lastnih interesih in mnenjih, v našem malem zasebnem svetu," je poudaril papež.

V Betlehem se vračajo turisti
Božič med drugim praznujejo tudi v Betlehemu na Zahodnem bregu, ki je po krščanskem verovanju rojstni kraj Jezusa Kristusa. V mestu sicer danes živi le še 15 odstotkov kristjanov, med prazniki pa pričakujejo 15.000 ljudi, saj so se zaradi relativnega miru v mesto začeli vračati turisti.

V spodnjem videoposnetku si oglejte, kako je ženska v rdeči majici preskočila ogrado in napadla papeža.

Latinski patriarh Jeruzalema, nadškof Fuad Tual, je že vodil tradicionalno procesijo od Jeruzalema do Betlehema, nato pa tudi tradicionalno polnočnico v betlehemski baziliki Jezusovega rojstva. V božični poslanici je izrazil žalost zaradi položaja v regiji in vernike pozval, naj molijo za mir na Bližnjem vzhodu. "Obračam se na vse vernike po svetu in jih pozivam, naj molijo za Sveto deželo. To je dežela, ki trpi in upa," je dejal prvi mož Rimskokatoliške cerkve v Sveti deželi.

Božje dete naj vam podari svoj blagoslov!

Papeževo voščilo v slovenskem jeziku.
Papežev blagoslov mestu in svetu