Frančišek in Morales sta se udeležila srečanja s staroselci v Santa Cruzu. Foto: Reuters
Frančišek in Morales sta se udeležila srečanja s staroselci v Santa Cruzu. Foto: Reuters
Evo Morales in papež
Komentatorji so prek izrazov na Frančiškovem obrazu ugibali, kakšno je bilo njegovo mnenje o darilu. Foto: EPA
Santa Cruz
Po Boliviji papež nadaljuje južnoameriško pot v Paragvaju. Foto: Reuters

"Z obžalovanjem vam povem: v imenu Boga je bilo proti tukajšnjim staroselcem storjenih veliko grehov," je dejal ob obisku bolivijskega mesta Santa Cruz.

V svojem govoru je Frančišek spomnil, da so južnoameriški cerkveni voditelji v preteklosti že priznali grehe, ki so bili nad ameriškimi staroselci storjeni v imenu Boga. Tako se je papež Janez Pavel II. med obiskom Dominikanske republike leta 1992 ob 500. obletnici navzočnosti Cerkve na ameriški celini opravičil staroselcem za "bolečino in trpljenje".

Toda Frančišek je želel iti še dlje in poleg opravičila izrazil tudi obžalovanje ter prosil za odpuščanje. "Ponižno prosim za odpuščanje, ne le za dejanja Cerkve same, ampak tudi za dejanja, storjena proti staroselcem v času kolonializma," je še dodal Frančišek v družbi staroselskih voditeljev in bolivijskega predsednika Eva Moralesa, prvega voditelja Bolivije s staroselskimi koreninami.

Ob tem je poudaril, da je treba spominjati tudi na tisoče duhovnikov, ki so nasprotovali širjenju vere z mečem. "Bil je greh in bilo ga je v izobilju. A nikoli se nismo opravičili, zato zdaj prosim za odpuščanje. Ampak kjer je bil greh, in to v izobilju, je bilo tudi obilo milosti, ki so jo samo še povečevali ljudje, ki so stopili v bran staroselcem," je izpostavil papež.

Staroselci za novo poglavje
Papeževe besede so požele bučen aplavz med zbranimi. "Sprejmemo opravičilo. Kaj lahko pričakujemo več od človeka, kot je papež Frančišek? Čas je, da obrnemo poglavje in začnemo znova. Staroselci nikoli nismo bili manjvredni," je dejal vodja ene izmed staroselskih skupin Adolfo Chavez.

Frančiškovo opravičilo je bilo pomembno, saj se številni na celini še spominjajo njegovega predhodnika Benedikta XVI., ko je med obiskom Brazilije leta 2007 branil pokristjanjevanje ameriških staroselcev in dejal, da so tamkajšnji Indijanci po tihem hrepeneli, da bi postali kristjani, ko so jim španski in portugalski osvajalci zasegli zemljo. Šele po ogorčenju staroselskih skupin je Benedikt XVI. priznal, da evangelizacija celine nosi madeže greha.

Frančišek je priložnost izkoristil tudi za skok v sedanjost in obsodil genocid, ki poteka nad kristjani na Bližnjem vzhodu in okolici. Sam je dogajanje opisal kot tretjo svetovno vojno.

"Danes smo zgroženi nad tem, kar vidimo, da se dogaja na Bližnjem vzhodu in drugod po svetu, ko številne naše brate in sestre preganjajo, mučijo in ubijajo zaradi njihove vere v Jezusa," je dejal. "V tej tretji svetovni vojni postopoma poteka oblika genocida, ki se mora končati."

Komunistični križ za darilo
Bolj kot papeževo opravičilo je pozornost medijev pritegnilo darilo, ki mu ga je izročil predsednik Morales. Gre za razpelo v obliki srpa in kladiva, sicer replika križa, ki ga je izdelal pokojni umetnik in jezuitski duhovnik Luis Espinal. Predstavljal naj bi simbol krščansko-marksističnega dialoga z delavci in kmetovalci.

Po besedah papeževega tiskovnega predstavnika Federica Lombardija je to Espinalovo delo in da ni primerno, da tolmači poteze Moralesa, a obenem vendarle pripomnil, da "papež ni pričakoval takšnega darila".

Tamkajšnji cerkveni dostojanstveniki so medtem menili, da se darilo povsem sklada z Moralesovo nenavadno osebnostjo. Bolivijska ministrica za komunikacije Marianela Paco pa je pojasnila, da srp simbolizira kmeta in kladivo tesarja - torej "ponižne delavce, božje ljudi".