Papež je na splošni avdienci govoril o poroki in družini ter se pri tem dotaknil tudi vprašanja neenakopravnosti med spoloma. Foto: Reuters
Papež je na splošni avdienci govoril o poroki in družini ter se pri tem dotaknil tudi vprašanja neenakopravnosti med spoloma. Foto: Reuters

"Zakaj je samoumevno, da ženske zaslužijo manj kot moški? Nikakor! Imajo enake pravice. Ta razkorak je čisti škandal," je dejal papež na avdienci pred nekaj tisoč ljudmi na Trgu svetega Petra v Vatikanu.

Kristjanom je Frančišek priporočil, naj se odločno zavzamejo za enako plačilo za enako delo in glasneje zahtevajo enakopravnost med spoloma.

Glede na podatke evropskega statističnega urada Eurostat za leto 2013 ženske v Evropski uniji v povprečju prejemajo za 16,4 odstotka manjše plače kot moški. V ZDA na vsak zaslužen dolar pri moškem prejmejo ženske 77 centov.

Kot je dejal papež, si sam želi večje vloge žensk v Rimskokatoliški cerkvi po svetu in v vatikanski birokraciji, a pri vprašanju ženskega opravljanja bogoslužja ostaja še naprej neomajen in zavrača možnost, da bi lahko Cerkev posvetila duhovnice.

Papež se je plačne neenakopravnosti dotaknil v govoru glede poroke in družine. Glede upada števila zakonskih zvez po svetu je dejal, da ni resnično in je celo žaljivo govoriti, da bi bila za to kriva gibanja za pravice žensk, saj je tak način obtoževanja šovinizem, ki si vedno želi nadzirati ženske.

"Družba se danes sooča z manj porokami. V številnih državah število ločitev narašča in se zmanjšuje število otrok. Te propadle poroke se najbolj dotaknejo mladih, ki poroke dojemajo kot nekaj začasnega. Mogoče gre za strah, ki moškim in ženskam preprečuje, da bi zaupali v Kristusovo obljubo milosti v poroki in družini," je dejal papež.