Papež je sklenil velikonočne obveznosti. Foto: Reuters
Papež je sklenil velikonočne obveznosti. Foto: Reuters
Poziv k zaščiti kristjanov

Na Trgu svetega Petra v Vatikanu se je zbralo na tisoče vernikov, s papeževo molitvijo pa so se tudi končale velikonočne slovesnosti v Vatikanu, ki so se začele na veliki četrtek.

Zahteval pomoč za obrambo in zaščito "bratov in sester"
Kot rečeno, je Frančišek pozval k zaščiti preganjanih kristjanov. Kot je dejal, so kristjani danes žrtve preganjanja v enaki meri, kot so bili na samem začetku "v prvih stoletjih". "Svet tega nesprejemljivega zločina ne bi smel le nemo spremljati," je opozoril. "Mednarodna skupnost ne sme pogledati stran. Preganjanje kristjanov je nevaren razvoj dogodkov, ki posega v temeljne človekove pravice," je poudaril ter zahteval "konkretno pomoč za obrambo in za zaščito naših bratov in sester", ki so preganjani in pobiti le zato, ker so kristjani.

Začetek praznika pesah
Ob Zidu objokovanja v Jeruzalemu, ki je za Jude najsvetejši kraj za molitve na svetu, pa je potekala tradicionalna molitev ob teden dni trajajočem judovskem prazniku pesah oz. pashi, katere korenine segajo nazaj v biblijske čase. To molitev oziroma duhovniški blagoslov lahko opravljajo le judovski moški, ki naj bi bili po očetu neposredni potomci Mojzesovega brata Arona. Na njej se je zbralo okoli 50.000 judovskih vernikov, med njimi najvišji izraelski rabini.

S teden dni trajajočim pesahom, judovsko veliko nočjo, se spominjajo odhoda Judov iz Egipta. Začel se je v petek ob sončnem zahodu, glavni pa so prvi dnevi.

Poziv k zaščiti kristjanov