Papež je molil na kraju ob reki Jordan, kjer naj bi bil krščen Jezus Kristus. Foto: EPA
Papež je molil na kraju ob reki Jordan, kjer naj bi bil krščen Jezus Kristus. Foto: EPA
Papež na Bližnjem vzhodu

Na letališču v jordanski prestolnici je papeža pričakalo več kot 6.000 ljudi. V nagovoru muslimanov in kristjanov v kraljevi palači je Frančišek izrazil obžalovanje zaradi vojn v regiji, še posebej v sosednji Siriji, in pozval k rešitvam, ki bi prinesle trajni mir.

"Ta velik cilj zahteva mirno rešitev krize v Siriji in tudi pravično rešitev izraelsko-palestinskega spora," je dejal papež.

Frančišek je pozval tudi k spoštovanju verske svobode na Bližnjem vzhodu in drugod po svetu. "Kristjani se imajo in tudi so polnopravni državljani ter kot takšni si z muslimanskimi državljani prizadevajo za svoj poseben prispevek k družbi, v kateri živijo," je dejal.

Papež je na stadionu v Amanu, kjer se je zbralo okoli 30.000 ljudi, daroval veliko mašo. Pred odhodom v Betlehem, kjer bo v nedeljo daroval drugo veliko mašo, se bo v Jordaniji srečal tudi s 600 begunci iz Sirije.

Vrhunec poti srečanje s carigrajskim patriarhom
Osredji dogodek papeževega potovanja bo srečanje s carigrajskim patriarhom Bartolomejem I. v Cerkvi Božjega groba v Jeruzalemu v nedeljo zvečer.

Frančišek in Bartolomej I. se bosta sešla 50 let po zgodovinskem srečanju papeža Pavla VI. in carigrajskega patriarha Atenagorasa, prvem po cerkvenem razkolu leta 1054.

Obisk Frančiška na Bližnjem vzhodu bo v znamenju medverskih in ekumenskih srečanj. Svetega očeta na poti med drugim spremljata tudi njegova prijatelja iz Argentine, rabin in imam, saj papež upa, da bo s svojim obiskom okrepil vezi med kristjani, muslimani in Judi.

Papež na Bližnjem vzhodu