Papež Frančišek je sicer prvi tuji državnik, ki ga Erdogan gosti v svoji novi razkošni palači. Ta šteje tisoč sob, stala je približno 500 milijonov evrov in je za številne sporna. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Papež Frančišek je sicer prvi tuji državnik, ki ga Erdogan gosti v svoji novi razkošni palači. Ta šteje tisoč sob, stala je približno 500 milijonov evrov in je za številne sporna. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Papež Frančišek
Papež bo obisk Turčije končal v nedeljo. Foto: Reuters
Papež v Turčiji o verski svobodi

Papež je v govoru ob začetku tridnevnega obiska v Turčiji dejal, da terorističnemu nasilju v državah, ki na jugu mejita na Turčijo, ni videti konca. Pripadniki skrajne sunitske Islamske države so 29. junija letos na območju med Sirijo in Irakom razglasili kalifat, vsem, ki ne sledijo njihovi veji, torej šiitski muslimani in kristjani, sodijo s smrtjo.

"Ob spoštovanju mednarodnega prava je vedno zakonito, da se ustavi neupravičena dejanja agresorja," je dejal papež po sestanku s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, pri čemer je imel v mislih Islamsko državo.

Krepitev medverskega dialoga
Namen papeževega zgodovinskega obiska v Turčiji je krepitev medverskega dialoga in bo osredotočeno predvsem na krepitev vezi s Pravoslavno cerkvijo, ki je s Katoliško cerkvijo v razkolu od leta 1054, pa tudi dialog z islamom. Sveti oče je med drugim s turškim predsednikom obiskal grobnico Mustafe Kemala Atatürka, ustanovitelja moderne Turčije leta 1923.

V Turčiji se je v preteklem stoletju zmanjšalo število kristjanov, ki so danes v tej državi manjšina. Številni se bojijo, da bo zaradi Erdoganove politike, ki se naslanja na islamsko dogmo, družba še manj strpna do manjšin. "Ključnega pomena je, da so vsi državljani - muslimani, Judi in kristjani - deležni enake obravnave pred zakonom in da uživajo enake pravice ter imajo enake dolžnosti."

Manjšanje števila kristjanov
V Turčiji naj bi živelo 75 milijonov muslimanov in nekaj manj kot 3.000 kristjanov. Od začetka državljanske vojne v Siriji, kjer je pred letom 2011 živelo 22 milijonov kristjanov, jih danes od tega števila živi le še deset odstotkov, v Iraku pa se je od začetka vojne leta 2003 njihovo število zmanjšalo za 70 odstotkov.

V Turčijo, ki je sredi begunske krize, se je na njeno ozemlje zateklo najmanj 1,6 milijona sirskih beguncev, ki so zbežali pred državljansko vojno. Pričakovati je, da bo papež govoril tudi o njihovem trpljenju. Turčija za zdaj ne želi sodelovati v mednarodni koaliciji, ki jo vodijo ZDA proti Islamski državi v Siriji, ves čas pa podpira sirsko koalicijo in njihov poziv k odstopu sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Erdogan opozoril na islamofobijo
Turški predsednik Erdogan je obisk papeža izkoristil za svarilo pred "vse bolj izrazito islamofobijo v svetu". "Ta bi lahko še bolj razdelila muslimane in kristjane," je opozoril. "Islamofobija narašča resno in hitro. Skupaj se moramo boriti proti grožnjam za naš planet - nestrpnosti, rasizmu in diskriminaciji," je še dejal.

Papežev obisk spremljajo strogi varnostni ukrepi
V Ankari za varnost skrbi 2.700 policistov, njihovo število pa bo v soboto in nedeljo, ko se bo podal v Carigrad, naraslo na 7.000. Na ulicah ni opaznih množic, kakršne po navadi spremljajo obisk poglavarja Rimskokatoliške cerkve.

Frančišek in carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej I. bosta v nedeljo podpisala tudi skupno izjavo, to pa bo že njuno drugo srečanje letos, potem ko sta bila maja skupaj v Jeruzalemu.

Papež Frančišek bo v Carigrad dopotoval v soboto, ko bo obiskal Hagijo Sofijo, nekdaj največjo krščansko cerkev, ki so jo po otomanskem zavzetju Konstantinopla leta 1453 spremenili v mošejo, od leta 1935 pa je muzej. Obiskal bo tudi Modro mošejo, kar v Vatikanu označujejo kot pomembno gesto za medverski dialog. Daroval bo tudi mašo v katoliški katedrali sv. Duha.

Papež v Turčiji o verski svobodi