V Rimskokatoliški cerkvi so diakoni lahko le samski in poročeni moški, v zgodovini pa so to služenje lahko opravljale tudi ženske. Foto: EPA
V Rimskokatoliški cerkvi so diakoni lahko le samski in poročeni moški, v zgodovini pa so to služenje lahko opravljale tudi ženske. Foto: EPA

Odločitev posebne komisije bi lahko pomenila začetek zgodovinske spremembe glede tega občutljivega vprašanja v Katoliški cerkvi. Trinajstčlansko komisijo, v kateri je šest žensk, vodi tajnik kongregacije za doktrino vere monsinjor Luis Francisco Ladaria Ferrer.

Komisija bo preučevala možnost imenovanja žensk za diakonsko službo, ki je najnižja med tremi stopnjami v hierarhiji duhovništva; diakonat je prva stopnja svetega reda, prezbiterat (duhovništvo) druga, tretja pa episkopat (škofovstvo). Diakon dobi naziv pri diakonskem posvečenju. Sama beseda diakon izvira iz grške besede diakonos in pomeni strežnik.

Služba služenja
Kot so zapisali na spletni strani Katoliške Cerkve v Sloveniji, je diakonska služba predvsem služba služenja. "Diakoni berejo in oznanjajo Božjo besedo, prisostvujejo sklenitvi zakramenta svetega zakona, delijo blagoslove in vodijo krščanski pogreb."

Diakoni so lahko samski ali poročeni možje, kar pa ni bilo vedno tako. Do 11. stoletja so v Rimskokatoliški cerkvi obstajale tudi diakonise, ki so skrbele za revne in sirote in skrbele za pripravo žensk na sprejem krsta. Diakonise so danes najdejavnejše v protestantizmu.