Eifflov stolp v smogu ob sončnem zahodu. Foto: Reuters
Eifflov stolp v smogu ob sončnem zahodu. Foto: Reuters
Pariz
Na cestah velja omejitev hitrosti. Foto: Reuters

Smog je tako gost, da se nekaterih znamenitosti, kot je na primer Eifflov stolp, sploh ne vidi. Onesnaženost zraka je po podatkih okoljevarstvenih agencij na rekordno visoki ravni.

V četrtek so v pariškem zraku namerili 147 mikrogramov finih delcev na kubični meter, medtem ko so jih v Bruslju namerili 114, v Amsterdamu 107, v Berlinu 81 in v Londonu 79,7.

Parižani tudi sicer dihajo najbolj onesnažen zrak med vsemi evropskimi prestolnicami z izjemo Aten, kjer je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) iz leta 2008 kakovost zraka še slabša.

Brezvetrje skupaj z mrzlimi nočmi in izredno toplimi dnevi je dodatno prispevalo k poslabšanju razmer. Med razlogi sta tudi veliko število osebnih avtomobilov in uporaba cenejše nafte od dražjega bencina.

V Pekingu še huje
Evropski uradniki ob tem spominjajo, da je v številnih krajih drugje po svetu še slabše, in čeprav onesnaženje v Evropi že predstavlja nevarnost za zdravje, pa ni tako kot v nekaterih azijskih mestih, kjer je onesnaženost od štirikrat do petkrat večja kot v Pekingu.

Pariške oblasti se branijo, da bi bilo še slabše, če ne bi uvedli priljubljenega sistema izmenjave koles in tudi avtomobilov. Sistem delitve električnih osebnih avtomobilov Autolib je tako v četrtek dosegel 46-odstoten skok izposoje v primerjavi s tednom dni prej, medtem ko je izposoja koles imela 72-odstoten skok.

Poleg zagotovljenega brezplačnega prevoza so se oblasti odločile tudi za omejitev hitrosti za 20 kilometrov na uro.