Splitu se obeta nova ulica. Foto: BoBo
Splitu se obeta nova ulica. Foto: BoBo

Na predlog Društva antifašistov in antifašističnih borcev je mestna komisija odločila, da bo ena izmed ulic v predmestju dalmatinske prestolnice dobila ime po prvem splitskem partizanskem odredu, katerega pripadniki so se med drugo svetovno vojno borili proti nacistom in ustaškemu režimu na Hrvaškem.

Kot poroča BalkanInsight, omenjena ulica sploh še ne obstaja, nasprotniki njenega imena pa mestnim oblastem očitajo, da so odločitev sprejele, ko so bili nekateri člani komisije iz desnih strank na letnem dopustu.

Predstavnik opozicijskega HDZ-ja Petar Škorić meni, da je taka "vsiljena in prenagljena" odločitev nesprejemljiva. Luka Podrug iz desničarske Hrvaške čiste stranke prava je ime ulice označil za anahronistično.

"Nimam ničesar proti spominu na žrtve vseh totalitarnih režimov, ampak ime partizanske ulica v 21. stoletju je anahronistično. Vrača nas nazaj v stare delitve," je prepričan.

Župan Baldasar iz socialdemokratske stranke je naklonjen imenu ulice, vendar bo končno odločitev sprejel mestni svet. "Ne vidim, v čem je težava. Ta ulica je obstajala že pred leti in zdaj se skuša vrniti njeno ime," je pojasnil. Škorić je sicer opozoril, da se je ulica v času nekdanje Jugoslavije imenovala samo po prvem splitskem odredu.

Baldasar je bil sicer tarča kritik že maja, ko se je udeležil slovesnosti v čast 9. bataljonu hrvaških oboroženih sil, ki je deloval med vojno v 90. letih prejšnjega stoletja in je dobil ime po zloglasnem ustaškem generalu iz druge svetovne vojne "Rafaelu vitezu Bobanu".