Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nekateri dostopajo do podob s plačevanjem naročnin na račune uveljavljenih strani za deljenje vsebin, kot je Patreon. Patreon odgovarja, da ima politiko "ničelne tolerance" do takih slik na svoji strani. Medtem britanska policija pravi, da je nezaslišano, da nekatere platforme "mastno služijo", ampak ne prevzemajo "moralne odgovornosti".

Na poročilo se je odzvala tudi vladna agencija za obveščanje, varnost in kibernetiko GCHQ: "Pedofili uporabljajo vse tehnologije in nekateri menijo, da je prihodnost pedofilskega gradiva v vsebinah, ustvarjenih s pomočjo umetne inteligence."

Ustvarjalci pedofilskega gradiva uporabljajo programsko opremo Stable Diffusion, katere namen je bil ustvarjanje podob za grafično oblikovanje. S pomočjo omenjenega programa lahko uporabniki z besedami opišejo kakršno koli podobo, ki jo imajo v mislih, program pa nato to pretvori v podobo.

A kot so odkrili pri BBC-ju, pedofili uporabljajo program za proizvodnjo na videz zelo prepričljivih podob spolnih zlorab otrok, vključno z dojenčki.

Z britanske policije so sporočili, da so njihove ekipe, specializirane za pedofilske spletne vsebine, že naletele na take vsebine.

"Psevdopodoba", ki jo ustvari računalniški program in na kateri je upodobljena zloraba otrok, se obravnava enako kot resnična podoba z isto tematiko, kar pomeni, da je njeno posedovanje, objava in posredovanje v Veliki Britaniji prepovedano.