Abe je v ameriškem kongresu nastopil 29. aprila. Foto: Reuters
Abe je v ameriškem kongresu nastopil 29. aprila. Foto: Reuters
Abejev obisk
Abe je v Palo Altu v Kaliforniji obiskal tudi podjetje Tesla Motors, a se je pred poslopjem zbralo nekaj protestnikov. Foto: Reuters

Južnokorejski mediji ob tem ocenjujejo, da sosednje azijske države z nelagodnostjo spremljajo militarizacijo Japonske.

Tudi v Pekingu so z najmočnejšimi topovi napadli govor japonskega premierja v ameriškem kongresu in ga označili za izgubo najbolj dragocene priložnosti, da bi zdajšnja japonska konservativna vlada priznala neposredno odgovornost za agresijo, ki jo je japonska cesarska vojska izvedla na azijske države med drugo svetovno vojno.

Prisilno prostitucijo označil za trgovino z ljudmi
Še več, dejstvo, da je predsednik japonske vlade prisilno prostitucijo okoli 200.000 mladih azijskih žensk - največ jih je bilo iz Južne Koreje -, v japonskih vojaških bordelih med drugo svetovno vojno povezal s trgovanjem z ljudmi, namesto da bi priznal, da je šlo za spolno suženjstvo, je po mnenju južnokorejskega tiska škandal brez primere.

Japonske poteze usmerjene proti Kitajski?
V Pekingu pa so nove usmeritve na obrambnem področju med ZDA in Japonsko, na podlagi katerih bo lahko japonska vojska skupaj z ameriško sodelovala v vojaških operacijah v tujini, kar japonska ustava izrecno prepoveduje, ocenili kot politiko, ki je izrazito uperjena proti Kitajski. Najvišji ameriški voditelji so namreč med obiskom nekajkrat poudarili, da obrambni sporazum zajema vsa območja, ki so pod japonskim administrativnim nadzorstvom, torej tudi sporne otoke v Vzhodnokitajskem morju.

Zanimivo je, da se takšnemu mnenju pridružuje tudi Južna Koreja, ki sicer sodi poleg Japonske med največje ameriške zaveznice v Aziji. Obisk japonskega premierja v Washingtonu je pokazal po eni strani, da imajo najvišji ameriški politiki res zelo kratek zgodovinski spomin, po drugi strani pa, da še vedno ne sprejemajo kitajskega vzpona.