V ponedeljkovem napadu je umrlo pet ljudi. Foto: Reuters
V ponedeljkovem napadu je umrlo pet ljudi. Foto: Reuters

V ponedeljek je na trgu Tiananmen v množico zapeljal avtomobil. Pri tem so umrli trije potniki v vozilu - moški ter njegova žena in tašča - ter dva turista, Kitajec in Filipinka. Ranjenih je bilo 38 ljudi.

Deset ur po napadu je policija aretirala pet osumljencev, v njihovem avtomobilu pa so zasegli nože, posode z bencinom in napis s, po besedah policije, skrajno versko vsebino. Vsi osumljenci naj bi bili pripadniki muslimanske manjšine Ujgurov, tuji mediji pa poročajo, da naj bi bila imena aretiranih osumljencev in treh oseb, ki so umrle v vozilu, tipična ujgurska imena.

Kitajski mediji danes navajajo besede tiskovnega predstavnika policije, ki je povedal, da je bil napad "načrtovan, organiziran, naklepen, nasilen teroristični napad".

Policija v zadnjih mesecih aretirala 140 Ujgurov
Že v torek so kitajski mediji poročali, da policija po napadu išče osem osumljencev iz nemirne avtonomne pokrajine Šindžjang, kjer živi etnična manjšina Ujgurov. Kitajska policija je v zadnjih mesecih v tej pokrajini aretirala že 140 ljudi, ki so osumljeni, da so širili džihad. V protiteroristični operaciji avgusta letos je bilo ubitih 22 ljudi.