Nekateri izmed ugrabljenih si rešitve sploh niso želeli. Foto: EPA
Nekateri izmed ugrabljenih si rešitve sploh niso želeli. Foto: EPA

13 odraslih in 26 otrok je uporniška marksistična skupina uporabljala kot sužnje v odročnih gorskih skupnostih v Andih, nekateri pa so se življenja v ujetništvu tako navadili, da si sprva reševanja sploh niso želeli, a so jih nazadnje le evakuirali s helikopterji, so sporočili s perujskega obrambnega ministrstva.

Najstarejša ujetnica je bila 70-letna ženska, ki so jo pred četrt stoletja ugrabili iz samostana v Puerto Ocopi, najmlajši ujetnik pa je dopolnil leto dni.

Po navedbah vojske je bilo veliko otrok spočetih, ko so uporniki svoje žrtve posilili. Spet druge naj bi ugrabili iz vasi, jih indoktrinirali in jim ukazali, da morajo delati v delovnih taboriščih, da bi tako oskrbovali upornike.

Pri reševanju v pogozdeni dolini na sotočju rek Apurimac, Ene in Mantaro, območju, ki velja za središče proizvodnje kokaina, je sodelovalo 120 vojakov in štirje vojaški helikopterji.

Vlada je operacijo označila za veliko zmago nad Sendero Luminosom, ki je bil v glavnem poražen v 90. letih po krvavih nemirih, v katerih je bilo ubitih skoraj 70.000 ljudi, a ostanki skupine ostajajo še naprej dejavni. Skupino vodita brata Victor in Jorge Quispe Palomino, ki ju v ZDA bremeni obtožnica zaradi prekupčevanja z mamili.