Pjongjang pravi, da bo vsak ameriški poskus ustavljanja in preiskovanja severnokorejskih plovil razumel kot
Pjongjang pravi, da bo vsak ameriški poskus ustavljanja in preiskovanja severnokorejskih plovil razumel kot "vojno dejanje" in se na to tudi ustrezno odzval. Foto: EPA
Protesti
Na ulicah Seula so se zbrali protestniki, ki glasno nasprotujejo grožnjam svoje severne sosede. Foto: Reuters

Kot je zapisal največji severnokorejski časopis Rodong Sinmun, so ZDA v Južni Koreji in na Japonskem namestile večjo količino orožja - šlo naj bi za tisoč kosov jedrskega orožja. Te zaloge naj bi bile pripravljene za uporabo proti Severni Koreji. Po poročanju omenjenega časopisa je prav Korejski polotok tisto območje, kjer so možnosti za izbruh jedrske vojne največje.

"Američani v Koreji nimajo jedrskega orožja"
Te besede seveda niso ostale brez odgovora. Južnokorejsko ministrstvo za združitev je severno sosedo pozvalo, naj se vzdrži novih napetosti, naj se odpove jedrskemu orožju in obnovi pogovore s Seulom.

Kim Jong Kju, predstavnik ameriškega poveljstva v Seulu, je obtožbe zavrnil kot "neutemeljene" in zanikal, da bi ZDA imele v Južni Koreji spravljene jedrske bombe. Dodal je, da so Američani vse jedrsko orožje s Korejskega polotoka odstranili leta 1991, po napetosti hladne vojne.

Več urana in več plutonija
Pjongjang je že v soboto, v odzivu na nove sankcije, ki jih je proti njemu sprejel Varnostni svet Združenih narodov, napovedal, da bo ves svoj plutonij uporabil za izdelavo orožja in začel bogatiti uran. Severna Koreja je še zatrdila, da se nikoli ne bo odpovedala svojemu jedrskemu programu.

Tamkajšnje zunanje ministrstvo je tudi sporočilo, da je nova resolucija Varnostnega sveta še ena umazana prevara, ki je nastala zaradi mednarodnega pritiska pod vodstvom ZDA. Po njihovih besedah želi Washingtona Severno Korejo razorožiti in gospodarsko zadušiti.

Severna Koreja: Rojeva smrt teroristično dejanje
Severnokorejska osrednja tiskovna agencija je sicer pred dnevi tudi poročala, da smrt nekdanjega južnokorejskega predsednika Ro Mu Hjuna ni bila samomor, kot so poročali vsi svetovni mediji, ampak politično motivirano in premišljeno teroristično dejanje, za katerega so odgovorni ameriški politiki naklonjene konservativne sile v Južni Koreji, ki naj bi jih vodil kar zdajšnji predsednik Li Mjung Bak.

A. P.