Vrnitev posmrtnih ostankov nekdanjega kralja so pospremili številni italijanski mediji. Foto: EPA
Vrnitev posmrtnih ostankov nekdanjega kralja so pospremili številni italijanski mediji. Foto: EPA
Grobnici kralja Viktorja Emanuela III. in kraljice Elene. Foto: EPA

Obdobje vladanja Viktorja Emanuela III., ki je bil na oblasti 46 let, in sicer od leta 1900, ko je prevzel krono po atentatu na očeta Umberta I., do 1946, je potekalo tudi v času fašistične oblasti pod vodstvom Benita Mussolinija, ki ga je kralj podpiral. Kralj je bil deležen številnih kritik, da ni preprečil Mussolinijevega prevzema oblasti leta 1922, plaz kritik pa se je nanj usul tudi zaradi dejstva, da je leta 1944 pobegnil iz Rima, da bi se izognil nemški invaziji.

V Italijo so bili v petek prepeljani tudi posmrtni ostanki njegove žene, kraljice Elene. Oba bosta pokopana v baziliki Vicoforte blizu mesta Cuneo, ki je bila v preteklosti tudi mavzolej za savojsko kraljevo družino. Kraljica Elena je umrla leta 1959, pokopana pa je bila v Montpellieru v Franciji.

Leta 1946 je abdiciral in odšel v izgnanstvo v Egipt
Monarh, ki je bil zaradi svoje postave (visok je bil le 1,53 metra) znan pod vzdevkom "sabljica" (v italijanščini sciaboletta), je abdiciral leta 1946 v korist svojega sina Umberta II., s čimer je skušal, sicer neuspešno, preprečiti plebiscit o tem, ali naj Italija ostane monarhija ali postane republika. Po tem, ko so se Italijani leta 1946 izrekli za plebiscit, je Viktor Emanuel III. odšel v izgnanstvo v Aleksandrijo, kjer je leto dni pozneje tudi umrl.

Italijanska ustava, sprejeta po koncu druge svetovne vojne, je moškim naslednikom savojske kraljeve družine zaradi podpore Mussoliniju prepovedala vstop v Italijo, kar se je potem spremenilo leta 2002. Pravnuk Viktorja Emanuela III. Emanuele Filiberto je pred kratkim za italijanske medije sicer dejal, da bi morali biti nekdanji kralji pokopani v Panteonu v Rimu. "Sanjali smo, da bo ta dan potekal drugače. Pravici bo zadoščeno, ko bodo vsi naši suvereni, pokopani v izgnanstvu, počivali v Panteonu," je za časopis Corriere della Sera dejal pravnuk, ki se je samooklical za princa Neaplja.

Italijanski zgodovinar Aldo Mola, ki je sodeloval pri vrnitvi posmrtnih ostankov, je to željo označil za sporno, saj so bili kralji v Panteonu pokopani zgolj začasno.

Viktor Emanuel III. se je rodil 11. novembra 1869, kot edini potomec italijanskega kralja Umberta I. in Margherite Terese Giovanne, savojske princese. Leta 1896 se je poročil z Eleno Petrovič (1873-1953), hčerko črnogorskega kralja Nikolaja I., s katero sta imela pet otrok. Kontroverzni monarh si je po eni strani želel v državi uveljaviti demokracijo, po drugi pa je leta 1922 za premierja imenoval fašista Benita Mussolinija. Med letoma 1936 in 1943 je bil tudi etiopski cesar in med letoma 1939 in 1943 albanski kralj.