V okviru misije Afriške unije so v Somaliji nameščeni tudi vojaki drugih afriških držav. Na fotografiji so pripadniki ugandske vojske. Foto: Reuters
V okviru misije Afriške unije so v Somaliji nameščeni tudi vojaki drugih afriških držav. Na fotografiji so pripadniki ugandske vojske. Foto: Reuters

Minister za varnost Kalif Ahmed Ereg je novinarjem tako dejal, da daje vlada uporniškim borcem 45 dni časa, da sprejmejo ponudbo. Kdor bo spoštoval ta rok, si bo lahko zgradil boljšo prihodnost, je po poročanju al Džazire dejal minister.

Amnestija je bila obljubljena po napadu ameriških zračnih sil na poveljnika Al Šababa, 37-letnega Ahmeda Abdija Godaneja, za katerega se še ne ve, ali je napad na njegov konvoj na jugu Somalije preživel. Ameriške in somalijske oblasti še preiskujejo, kakšne posledice je imel napad.

BBC poroča, da po mnenju analitikov poziv somalijske vlade pomeni poskus izkoristiti ranljivost Al Šababa po napadu. Tudi Al Šabab še ni sporočil, kakšna je usoda njegovega poveljnika. Godane, znan tudi kot Muktar Abu Zubeir, je bil na mesto vodje Al Šababa imenovan decembra 2007, od takrat pa poveljuje operacijam milice po Somaliji. Pod njegovim vodstvom se je Al Šabab povezal z Al Kaido. ZDA so leta 2012 ponudile nagrado v vrednosti 7 milijonov dolarjev za podatke, ki bi pripeljali do njegove aretacije.

Vladne sile sprožile ofenzivo
Somalijske sile, ki jih podpirajo enote Afriške unije, so prejšnji teden sprožile ofenzivo na zadnja oporišča Al Šababa v južni Somaliji, kjer naj bi milica načrtovala napade po vsej državi, ki so zahtevali veliko smrtnih žrtev.

Al Šabab naj bi imel več tisoč borcev, bori pa se za uveljavitev šeriatskega prava v Somaliji. Zadnja leta je pod vse večjim pritiskom Afriške unije, ki je pomagala izgon milice iz Mogadiša leta 2011, kjer pa islamisti še vedno izvajajo teroristične napade. Med njimi so tudi samomorilski napadi in atentati na vladne uslužbence.

Napade pa skupina izvaja tudi onkraj meja Somalije. Tako je Godane prevzel odgovornost za lanski napad na trgovsko središče v sosednji Keniji, katere vlada je v Somalijo v boj z islamisti napotila svojo vojsko.