Foto:
Foto:

Policija je še sporočila, da je šlo za samomorilski napad z avtomobilom bombo, ki je eksplodiral pred glavnim vhodom v parlament, potem ko so pazniki streljali proti napadalcu.

Med najmanj štirimi mrtvimi naj bi bila dva policista, več ljudi naj bi bilo ranjenih. Abdulaziz Abu Musab, predstavnik islamistične milice Al Šabab, ki je prevzela odgovornost za napad, je sporočil, da je bilo v napadu ubitih "več kot ducat tako imenovanih pripadnikov policije". "Želeli smo jim povedati, da poslanci niso varni nikjer v Mogadišu," je še dodal in napovedal nove napade.

Izgubili nadzor pred leti, a še izvajajo napade
V napadu islamistične milice Al Šabab na parlamentarno stavbo pred šestimi tedni je umrlo deset ljudi. Al Šabab je nadzor nad glavnim mestom izgubil leta 2011, od takrat pa je tam izvedel več bombnih napadov in atentatov.

Ta teden je bil v streljanju iz mimo vozečega vozila tako ubit poslanec Ahmed Mohamud Hayd. Tudi za ta dogodek je odgovornost prevzel Al Šabab, ki je napovedal stopnjevanje napadov med islamskim svetim mesecem ramazanom.

Al Šabab je že večkrat napadel parlament, ki ga podpirajo Združeni narodi. Februarja so islamisti napadli tudi predsedniško palačo v Mogadišu, kjer je tedaj umrlo najmanj 16 ljudi.

Z Al Kaido povezana organizacija, ki zagovarja izključno vehabijsko različico islama, namerava v Somaliji vzpostaviti islamsko državo.