Papež Frančišek z udeleženci škofovske sinode. Foto: Reuters
Papež Frančišek z udeleženci škofovske sinode. Foto: Reuters
Ponovno so se pokazala trenja med različnimi strujami v Katoliški cerkvi. Foto: Reuters

Razlog? Besen odziv konservativnih škofov.

Naj spomnimo: v ponedeljek je madžarski kardinal Peter Erdö prebral poročilo z omenjenim besedilom, ob tem pa celo nakazal, da bi Cerkev lahko priznala pozitivne vidike istospolnih zvez. "Cerkev mora sprejeti ločence ter priznati pozitivne vidike civilnih porok in celo katolike, ki živijo skupaj, ne da bi bili poročeni," se bere vmesno poročilo. Dokument so strokovnjaki opisovali z besedami kot "potres" v odnosu Cerkve do homoseksualcev in ga pozdravili kot prelomno točko v vatikanski politiki do te teme.

A že v torek so se konservativni škofi od dokumenta, ki podaja roko homoseksualcem in ločencem, distancirali, češ da gre za "nesprejemljiv" odklon od cerkvenih naukov, ki ne odraža njihovih stališč.

Voditelji sinode, ki so poročilo sestavili, zdaj pravijo, da gre zgolj za "delovno različico" in da kot taka ni bila mišljena kot uradna izjava o cerkvenih naukih o družini. "Gre zgolj za odsev pogledov škofov, o katerih se bo razpravljalo in bodo popravljeni pred objavo končne različice v soboto," so sporočili. Tiskovni predstavnik Vatikana je dejal, da škofi sicer "cenijo" dokument, da pa so nekateri ponudili dodatna razmišljanja, da bi tako "združili različne vidike". "Škofi so pozvali k preudarnosti glede istospolnih zvez, da se ne bi ustvaril vtis pozitivnega vrednotenja takih tendenc s strani Cerkve. Enaka priporočila so bila dana glede teme sobivanja."

Ostre kritike
Škofi so predlagali tudi, da končni dokument izpostavi verne katoliške družine, da bi se tako ognil "skoraj izključni osredotočenosti na nepopolne družine".

Od poročila se je nemudoma distancirala vrsta konservativnih škofov, ki so sinodi prisostvovali. Vodja poljske delegacije, kardinal Stanislaw Gadecki, je tako poročilo označil za "nesprejemljivo" in odklon od cerkvenih naukov. Ameriški kardinal Raymond Burke, vodja vatikanskega vrhovnega sodišča, pa je dejal, da dokument vsebuje stališča, "ki jih mnogi očetje s sinode ne sprejemajo in jih kot zvesti pastirji svojih ovčic ne morejo sprejeti."

"Poročilo, očitno sestavljeno pod pritiskom, je zelo lahko porodilo napačne interpretacije," je dejal britanski kardinal Vincent Nichols. "To ni doktrinski ali odločilni dokument. Njegov namen je zgolj, da bi odprl vprašanja in nakazal vidike, ki bodo morali ob refleksiji še dozoreti in se izkristalizirati."