Na dan prihajajo vedno nove podrobnosti spornih zasliševalnih tehnik ameriške obveščevalne agencije, ki jih je uporabljala v 'boju proti terorizmu'. Foto: EPA
Na dan prihajajo vedno nove podrobnosti spornih zasliševalnih tehnik ameriške obveščevalne agencije, ki jih je uporabljala v 'boju proti terorizmu'. Foto: EPA

Ameriški časnik Washington Post piše, da so agenti Cie taktiko navidezne usmrtitve uporabili na Abdu al Rahimu al Nashiriju, ki so ga prijeli novembra 2002. V štirih letih, ki jih je preživel zaprt v enem od Ciinih skrivnih zaporov, je bil eden od treh članov teroristične mreže Al Kaida, ki so jih navidezno utapljali. Tehnika, ki posnema utapljanje, je bila kot zasliševalna metoda odobrena od ameriškega pravosodnega ministrstva leta 2002.

Časnik se pri navedbah sklicuje na poročilo generalnega inšpektorja agencije in neimenovane nekdanje in zdajšnje predstavnike ameriških oblasti. Poročilo iz leta 2004 predstavlja nove podrobnosti o zastraševanju Al Nashirija. Med drugim naj bi mu grozili s smrtjo ali hudimi poškodbami, če ne bo sodeloval s preiskovalci. Eden od njih mu je pokazal pištolo in ga skušal prepričati, da ga bo ustrelil. Poleg telesa zapornika so večkrat prižgali in ugasnili električni vrtalnik, še piše Washington Post. Newsweek pa poroča, da so z namenom "omehčanja" Al Nashirija v bližnji sobi uprizorili navidezno usmrtitev, ki naj bi ga prepričala, da so ubili nekega drugega zapornika.

Cia posnetke zaslišanj uničila
Al Nashiri je priznal številne teroristične načrte, pozneje pa zatrdil, da je to storil, ker so ga mučili. Administracija nekdanjega predsednika ZDA Georgea Busha je pred predajo poslov Baracku Obami priznala, da je Cia leta 2005 posnetke zaslišanj Al Nashirija in drugih zapornikov uničila. Ameriški državni tožilec Eric Holder se še odloča, ali naj uvede preiskavo zasliševalnih tehnik v času Busheve administracije.

Poročilo naj bi bilo v odgovor na tožbo Ameriškega združenja za državljanske svoboščine (ACLU) po ukazu zveznega sodnika javno objavljeno v ponedeljek.