Strojevodja, 52-letni Francisco Jose Garzon Amo, naj bi bil izkušen voznik vlaka. Foto: Reuters
Strojevodja, 52-letni Francisco Jose Garzon Amo, naj bi bil izkušen voznik vlaka. Foto: Reuters
Španija
Vlak se je iztiril med vožnjo s hitrostjo 190 kilometrov na uro. Foto: EPA
Juan Carlos in Sofia
Kralj Juan Carlos in kraljica Sofia sta obiskala preživele v bolnišnici v Santiagu de Compostela. Foto: EPA
Žalovanje v Španiji

V sredo zvečer, nekaj pred 21. uro, se je pri španskem romarskem mestu Santiago de Compostela zgodila ena najhujših železniških nesreč v Evropi. V nesreči hitrega vlaka z osmimi vagoni, ki je bil iz Madrida namenjen v mesto Ferrol na severozahodu države, je umrlo 78 ljudi, najmanj 95 ljudi pa je še vedno v bolnišnici, med njimi jih je kar 32 v kritičnem stanju. Najprej so oblasti sporočile, da je umrlo 80 ljudi, a so pozneje število popravili na 78. Napaka se je zgodila zaradi napačnega prepoznavanja posmrtnih ostankov.

Na vlaku je bilo med nesrečo 218 potnikov in štirje člani posadke. Narodnost žrtev in ranjenih še ni znana, ve pa se, da je med njimi več tujcev. Do zdaj jim je uspelo identificirati pet Američanov, enega Britanca, enega Dominikanca, eno Mehičanko in enega Kolumbijca. En Američan je tudi med žrtvami.

Strojevodja vlaka vozil 190 kilometrov na uro
Strojevodja vlaka, 52-letni Francisco Jose Garzon Amo, je bil v nesreči vlaka lažje ranjen in še vedno leži v bolnišnici. Policija ga je tudi uradno pridržala. "Obtožen je zločinov, povezanih z nesrečo," je povedal vodja policije v Galiciji, Jaime Iglesias, in dodal, da strojevodja zaradi svojega stanja še ne more pričati, da pa bi se lahko nesreča lahko zgodila zaradi neprevidnosti.

Oblasti so proti strojevodji že v četrtek zvečer uradno sprožile preiskavo, saj je priznal, da je v ovinku, kjer je omejitev 80 kilometrov na uro, vozil s hitrostjo 190 kilometrov na uro. "Peljal sem s hitrostjo 190! Upam, da ni nihče umrl, ker mi bo ležalo na vesti," je Garzon po nesreči sporočil postaji v Santiagu de Compostela. Kot poroča El Mundo, naj bi Garzon pozneje dodal še: "Zaj... sem, rad bi umrl."

Na izsledke preiskave je treba še počakati
Iz španskih državnih železnic Renfe so sporočili, da je še prezgodaj, da bi natančno vedeli, kaj je povzročilo nesrečo, da pa vlak, ki se je iztiril, ni imel nobenih tehničnih težav in je bil pregledan le nekaj ur pred nesrečo. Tudi voznik vlaka naj bi imel 30 let izkušenj, več kot eno leto pa je že vozil na omenjeni liniji. Dokončno sodbo bo dala črna skrinjica. Ta je že pri sodniku, ki vodi preiskavo nesreče, in bo povedala, ali je šlo za tehnično ali človeško napako.

Kot poroča El Pais, naj bi prve ugotovitve, ki pa še niso uradne, pokazale, da se je ob smrtonosni vožnji sprožil železniški opozorilni sistem. "Strojevodja se je zavedal alarma in je poskušal zavirati, a se mu ni uspelo izogniti nesreči," so zapisali pri El Paisu.

Kralj Juan Carlos: Združeni smo v žalosti
Španski premier Mariano Rajoy, ki je že v četrtek obiskal prizorišče nesreče, je razglasil tridnevno žalovanje, v Galiciji pa so razglasili celo sedemdnevno žalovanje. Žrtve nesreče in družine umrlih sta v četrtek zvečer obiskala tudi španski kralj Juan Carlos in kraljica Sofia. "Vsi Španci smo združeni v žalosti sorodnikov žrtev," je povedal kralj in pohvalil solidarnostni duh državljanov, ki se je pokazal s pomočjo pri reševalni akciji in z darovanjem krvi.

Nesreča se je zgodila na predvečer največjega festivala v Santiagu de Compostela, kjer se v čast zavetniku mesta, sv. Jakobu, vsako leto zbere več tisoč katoliških vernikov. Zaradi tragedije so v mestu odpovedali vse prireditve.

Spodaj si lahko ogledate videoposnetek nesreče, ki so ga posnele varnostne kamere na železniški postaji.

Žalovanje v Španiji