Svet
(8)
Dež
Zaradi neurejene kanalizacijske mreže je naliv ulice v nekaj minutah spremenil v potoke. Foto: EPA
Hrvatska Kostajnica
Zemeljski plaz v Hrvatski Kostajnici, ki je v torek porušil sedem hiš, še nekaj pa nepopravljivo poškodoval, se še ni umiril. Foto: AP

Dodaj v

Po nevihti poplavljene ulice Splita

Plaz odnesel sedem hiš
14. marec 2018 ob 11:36
Split - MMC RTV SLO, STA

Split je v torek zvečer zajela nevihta z grmenjem in točo. Zaradi neurejene kanalizacijske mreže je naliv ulice v nekaj minutah spremenil v potoke.

To je povzročilo preglavice predvsem voznikom, je poročal splitski časopis Slobodna Dalmacija. Neurje je največje dalmatinsko mesto zajelo v torek po 20. uri. V prvih 30 minutah je padlo 15 litrov dežja na kvadratni meter, do 23. ure pa tudi do 27 litrov dežja.

Toča v velikosti lešnika je najbolj prizadela zahodni del mesta in ponekod so po toči namerili pet centimetrov ledenih zrn, poroča novičarski portal dalmacijadanas.hr. Kot dodaja portal, je toča padala tudi na Hvaru, ceste pa so bile pod vodo tudi v Solinu in Kaštelih pri Splitu.

Plaz v Hrvatski Kostajnici se ni umiril
Medtem se zemeljski plaz v Hrvatski Kostajnici, ki je v torek porušil sedem hiš, še nekaj pa nepopravljivo poškodoval, ni umiril. Z ogroženega območja so evakuirali 23 ljudi, ki so jih začasno nastanili v mestnem hotelu. Vlada in lokalne oblasti so napovedale pomoč pri gradnji novih domov za ljudi, ki so v nekaj minutah ostali brez celotnega premoženja.

Zaradi hitrega tajanja velike količine snega je plaz v torek popoldne odnesel del hriba, celotno območje pa je še zmeraj nevarno in policija preprečuje lastnikom, da bi obiskali svoje domove. Reševalne službe bodo poskusile priti do domačih živali, ki so ostale žive v ruševinah. Župan kraja Dalibor Bišćan je medtem potrdil, da so preprečili poskuse ropanja porušenih objektov.

V Hrvatski Kostajnici veljajo tudi izredni protipoplavni ukrepi zaradi nevarnosti razlivanja reke Une. Podobno je tudi v porečju Kolpe in Mrežnice, a je stanje pod nadzorom, so sporočili iz javnega podjetja Hrvatske vode.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
firtoh
# 14.03.2018 ob 16:15
Split pa je v odročnih predelih Himalaje,ker nimate nobene fotke
bicesniga
# 14.03.2018 ob 22:01
Sploh me ne zanima kaj majo dol

S tem si samo povedal, da ti nimaš nič gor.
zapravico
# 15.03.2018 ob 09:36
Poslušam hrvaške novice,in je isto kot pri nas.Tem ljudem obljubljajo obnovo,se pokažejo v medijih
sočutvujejo z njimi,ko se odpeljejo je stvar za njih končana
Hope
# 17.03.2018 ob 19:46
preprečili poskuse ropanja porušenih objektov

Take reči me najbolj skrbijo - kam drvi naš svet! Lahko bi rekel, da še pred 30 leti nihče ne bi niti pomislil, da bi se okoristil ob nesreči drugih, danes pa...
veselo-na-delo
# 15.03.2018 ob 02:21
Tako je to ko se gradi na plazovitih tleh.
Potem pa je to kar je.
ATP
# 15.03.2018 ob 16:48
Globalno segrevanje
HOR
# 15.03.2018 ob 23:32
"...Zaradi neurejene kanalizacijske mreže je naliv ulice v nekaj minutah spremenil v potoke..."

-Kanalizacijsko segrevanje...?
(lol...)
za_vse_sem_sam
# 14.03.2018 ob 18:03
Sploh me ne zanima kaj majo dol
Kazalo