Po ameriško-ruskem dogovoru, sprejetem v Ženevi, naj bi 10-dnevno premirje začelo veljati v ponedeljek ob sončnem zahodu. Foto: Reuters
Po ameriško-ruskem dogovoru, sprejetem v Ženevi, naj bi 10-dnevno premirje začelo veljati v ponedeljek ob sončnem zahodu. Foto: Reuters
Idlib
V Idlibu je bila napadena tržnica. Ubitih naj bi bilo do 60 ljudi. Foto: EPA

V zračnem napadu na zelenjavno in sadno tržnico v Idlibu je bilo ubitih do 60, ranjenih pa do 90 ljudi. Najmanj 45 ljudi je umrlo v napadih v pokrajini Alep, so po poročanju BBC-ja dejali aktivisti. Napadeni naj bi bili mesti Anadan in Hreitan blizu drugega največjega sirskega mesta Alep.

Po ameriško-ruskem dogovoru, sprejetem v Ženevi, naj bi 10-dnevno premirje začelo veljati v ponedeljek ob sončnem zahodu, ko se začne muslimanski praznik kurban bajram oziroma eid al ada. Glede na načrt naj bi se sirske vladne sile prenehale bojevati na določenih območjih pod nadzorom upornikov, dogovor pa vsebuje tudi določila o zagotavljanju dostopa za humanitarne delavce, kar bo posebej pomembno za Alep.

Uporniki in vladne sile bi se morali umakniti s strateško pomembne ceste Castello v Alepu, da bi vzpostavili demilitarizirano območje, medtem ko bi tako opozicija kot vladne sile morale omogočiti varen in neoviran dostop do mesta z juga.

Usklajeni napadi
Po začetku premirja naj bi sledili usklajeni ameriški in ruski zračni napadi na džihadiste iz vrst samooklicane Islamske države in Fronte Fatah al Šam, do nedavnega znane kot Fronta al Nusra, ki je bila povezana z Al Kaido. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je sicer dejal, da bodo na območjih, določenih za usklajene napade, delovale le ruske in ameriške zračne sile, sirske vladne zračne sile pa naj bi lahko delovale na drugih območjih.

Vlada dogovor sprejema, uporniki previdni
Uporniki in opozicija so sicer sporočili, da so pripravljeni sodelovati v načrtu, a so glede dogovora izrazili previdnost. Opozicija je ob tem izrazila upanje, da dogovor o premirju v Siriji predstavlja "začetek konca trpljenja civilistov" v državi. Sirska vlada v Damasku je sporočila, da je dogovor o premirju sprejela.

Dogovor so pozdravili tako Združeni narodi kot EU in Turčija, ki se je sicer nedavno tudi neposredno vpletla v vojno v Siriji, kjer s kopenskimi silami napada položaje džihadistov, pa tudi sirskih Kurdov, ki se prav tako borijo proti džihadistom. Iran, ki je prav tako kot Rusija zaveznik sirskega predsednika Bašarja Al Asada, se uradno na dogovor ni odzval.