Redno letno poročilo, ki ga pripravlja skupina nevladnih organizacij, je pregled izvajanja konvencije o prepovedi kasetnega streliva iz leta 2008, ki prepoveduje vsakršno uporabo, proizvodnjo, prevoz in kopičenje kasetnega streliva. Foto: EPA
Redno letno poročilo, ki ga pripravlja skupina nevladnih organizacij, je pregled izvajanja konvencije o prepovedi kasetnega streliva iz leta 2008, ki prepoveduje vsakršno uporabo, proizvodnjo, prevoz in kopičenje kasetnega streliva. Foto: EPA
Posledice obstreljevanja
Nevladne organizacije opozarjajo, da v Siriji ruske sile uporabljajo kasetne bombe, v Jemnu pa z njimi napadata Savdska Arabija in njena koalicija. Obe državi navedbe zanikata. Foto: Reuters

Rusija uporabo kasetnih bomb sicer vztrajno zanika. "Žrtve tega zloglasnega orožja zaslužijo pomoč in boljši odziv, kot je zanikanje," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala urednica poročila, predstavnica nevladne organizacije Human Rights Watch (HRW) Mary Warenham.

Poročilo tako poudarja, da obstajajo dokazi, da Rusija v letalskih napadih v Siriji uporablja kasetno strelivo oziroma sodeluje v napadih sirske vojske, v katerih je tovrstno strelivo uporabljeno.

Število napadov s tem orožjem je v Siriji konec leta 2014 in v začetku leta 2015 precej upadlo, ugotavlja poročilo, skokovito pa je naraslo, ko je Rusija začela z letali napadati cilje v tej državi. O tovrstnih napadih z območja poročajo skoraj vsak dan, je še zapisano v poročilu.

Najmanj 360 napadov s kasetnim strelivom od leta 2012
Poročilo navaja, da je bilo od prvih letalskih napadov sirskega režima julija 2012 zaznanih najmanj 360 napadov s kasetnim strelivom, od tega 76 od septembra lani, ko se je začelo rusko posredovanje v Siriji. Dejansko število napadov je še višje.

Samo v Siriji je kasetno strelivo lani ubilo ali ranilo najmanj 248 ljudi, v Jemnu pa najmanj 104, poudarja HRW. Sirske sile so uporabile najmanj 13 različnih vrst kasetnega streliva, izdelanega v Rusiji in Egiptu, nekaj ga je še iz časa Sovjetske zveze.

Kasetne bombe uporablja tudi Savdska Arabija
Napadi s kasetnim strelivom se izvajajo tudi v Jemnu. Sile arabske koalicije pod vodstvom Savdske Arabije so ga tako med aprilom lani in februarjem letos uporabile najmanj devetnajstkrat. Tako kot Rusija tudi Savdska Arabija zanika te navedbe.

Sirija in Rusija nista med 100 podpisnicami konvencije, a kot opozarja HRW, ju zavezuje mednarodno pravo, ki prepoveduje napade brez določene tarče, kakršni so napadi s kasetnim strelivom.

Dolgoročna grožnja za civilno prebivalstvo
Kasetno bombo sestavljajo številne manjše bombe, ki se, potem ko kasetna bomba po izstrelitvi iz letal ali topov eksplodira v zraku, raztrosijo po več sto metrov širokem območju. Ker mnoge ne eksplodirajo takoj, so velika grožnja civilnemu prebivalstvu še dolgo po koncu konfliktov.