Slab izid volitev predstavlja še dodaten pritisk na Angelo Merkel. Foto: Reuters
Slab izid volitev predstavlja še dodaten pritisk na Angelo Merkel. Foto: Reuters
Nemčija po deželnih volitvah
CDU neuspešen na volitvah v treh zveznih deželah

Kanclerka je priznala, da je za njeno stranko "težek dan" in ob tem dodala, da so volivci "skeptični do obstoječih struktur", zaskrbljeni zaradi varnosti in se "bojijo drugih ver". Glede sprejemanja beguncev ostajajo še številna nerazrešena vprašanja in se tako pojavljajo skrbi glede njihove integracije, kar je vplivalo na glasovanje, posledično pa je desna populistična stranka AfD, ki je proti priseljencem, dosegla tako dobre izide, je prepričana Merklova, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Kampanja AfD temeljila na protibegunski politiki
Nemška kanclerka je dejala, da je za "begunsko krizo potrebna skupna evropska rešitev, ki pa zahteva čas". Po njenih besedah ima od zaprtja balkanske poti koristi tudi Nemčija, se pa zaveda, da to ni trajnostna rešitev. Že pred izjavo kanclerke je tiskovni predstavnik vlade Steffen Seibert poudaril, da bo zvezna vlada nadaljevala trenutno begunsko politiko, cilj pa je skupna rešitev, ki bo vodila do znatnega zmanjšanja števila beguncev v vseh članicah Evropske unije, piše Slovenska tiskovna agencija.

AfD je kampanjo gradil na – kar je označil za "katastrofalno odločitev Merklove" – protibegunski politiki in odločitvi kanclerke za sprejetje milijona prebežnikov. Med kampanjo je AfD uporabljal slogane, kot sta "Zavarujmo meje" in "Zaustavimo azilni kaos". V soboto se je v Berlinu zbralo okoli 2.000 desničarskih protestnikov, ki so z vzkliki pozivali kanclerko k odstopu. Uspeh te stranke je le dokaz, da so številni nemški volivci odločno proti politiki Merklove. Številni konservativni volivci so razočarani z njeno politiko, AfD pa je ponudil znova desno in obenem populistično politiko, piše BBC.

Pri AfD-ju so nedeljske volitve označili za "dober dan za demokracijo". "Moramo ponovno oceniti, kaj je izvedljivo in kaj je možno v tej državi financirati, ne pa da se, tako kot to počne levica, širijo utopične ideje o tem, koliko milijonov in milijard davkoplačevalskega denarja se lahko še zapravi, sedaj ko smo ugotovili, da pravljice o kvalificiranih migrantih s konfliktnih območij niso resnične," je povedala vodja stranke Frauke Petry.

Zeleni prvič zmagali v eni izmed zveznih dežel
Krščanski demokrati (CDU) Angele Merkel prvič po vojni niso več najmočnejša stranka v eni najbogatejših zveznih dežel Baden-Württemberg. Primat so prevzeli Zeleni, ki so prvič postali najmočnejša politična sila v kakšni zvezni deželi. V vseh treh deželah, kjer so bile v nedeljo volitve, pa so bili najbolj zadovoljni lahko pri AfD-ju.

V Baden-Württembergu so dobrih 30 odstotkov prejeli Zeleni, s 27 odstotki jim sledi CDU. Socialdemokrati (SPD) so z dobrimi 12 odstotki pristali šele na četrtem mestu, za AfD, ki je prejel kar 15 odstotkov glasov. V deželi Saška-Anhalt na vzhodu Nemčije je CDU s slabimi 30 odstotki sicer zmagal, a je uspeh precej grenak. AfD se je tam uvrstil na drugo mesto in prejel več kot 24 odstotkov glasov, kar je najboljši izid za kakšno skrajno desno stranko v Nemčiji do zdaj. Zmagovalec volitev v deželi Porenje-Pfalško je z dobrimi 36 odstotki SPD, s slabimi 32 odstotki mu sledi CDU, AfD pa je pristal na tretjem mestu z dobrimi 12 odstotki podpore.

Nemčija po deželnih volitvah
CDU neuspešen na volitvah v treh zveznih deželah