Avstralija po ruskem opozorilu začasna prekinja napade na ozemlju Sirije, nadaljuje pa napade v Iraku. Foto: EPA
Avstralija po ruskem opozorilu začasna prekinja napade na ozemlju Sirije, nadaljuje pa napade v Iraku. Foto: EPA
Sirski uporniki pred Rako

Kot so po poročanju Reutersa sporočili z avstralskega obrambnega ministrstva, gre za "ukrep iz previdnosti", tiskovni predstavnik ministrstva pa je dejal, da bodo avstralske sile medtem nadaljevale zračne napade v Iraku. Avstralija je članica koalicije pod vodstvom ZDA, po poročanju nemške tiskovne agencije DPA pa je med tistimi, ki so v Siriji in Iraku izvedli največ zračnih napadov.

Ameriško obrambno ministrstvo je v nedeljo potrdilo, da je koalicijsko lovsko letalo F-18 super hornet nad Sirijo sestrelilo vladno lovsko letalo ruske izdelave suhoj SU-22, ker naj bi napadlo sirsko uporniško skupino SDF (Sirske demokratične sile) s podporo ZDA. Sirsko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da je letalo napadalo položaje t. i. Islamske države.

Glede na to, da je Rusija ena izmed glavnih zaveznic sirske vlade, je rusko obrambno ministrstvo sestrelitev obsodilo in v ponedeljek napovedalo, da bodo odslej kot zračnim tarčam sledili vsem "letečim predmetom, tudi letalom in brezpilotnikom mednarodne koalicije", ki jih bodo odkrili zahodno od reke Evfrat. Sporočili so tudi, da ne bodo več sodelovali z ZDA prek komunikacijskega kanala, ki je namenjen preprečevanju incidentom v sirskem zračnem prostoru.

Sirski uporniki pred Rako